„Sapte elevi salajeni au fost rasplatiti cu o excursie de cinci zile la Roma în urma participarii la un concurs de istorie ce s-a adresat elevilor de liceu, unde tinerii au avut de prezentat contributiile marilor personalitati salajene la Marea Unire. Asadar, concursul regional de istorie „Contributii salajene la Marea Unire” desfasurat în data de 5 mai în judetul Salaj a atras o participare de 45 de tineri liceeni din mai multe institutii de învatamânt din judet (71 de elevi s-au înscris pentru acest concurs), care au concurat pentru a realiza cea mai pertinenta si cea mai completa lucrare astfel încât sa se califice pe unul din cele cinci locuri scoase în concurs de Episcopia Greco-Catolica de Oradea, initiatorul acestui demers de valorificare a cunostintelor despre contributiile marilor oameni de stat la evenimentul istoric al Marii Uniri. Cu toate ca initial, Episcopia prin Biroul Pastoral pentru Laici, condus de catre parintele Paul Popa, a pus în joc 5 excursii la Roma pentru primii cinci participanti, în urma evaluarii lucrarilor au existat doua situatii în care lucrarile au obtinut acelasi punctaj, astfel ca au fost suplimentate cu înca doua locuri cele cinci premii asumate initial.
Cei trei liceeni din Jibou, doi liceeni din Zalau si doi elevi din Simleu Silvaniei care s-au calificat pentru o excursie de o saptamâna la Roma, în ordinea descrescatoare a punctajului obtinut sunt:
1. Moisi Cristian Andrei – Colegiul National „Silvania” Zalau
2. Ghiurutan Dragos – Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou
3. Bance Daiana – Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou
4. Rus Ovidiu – Colegiul Tehnic „Alessandru Papiu Ilarian” Zalau
5. Maghiar Ana Maria – Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou
6. Hosu Alexia Mihaela – Colegiul National „Simion Barnutiu” Simleu Silvaniei
7. Matei Valentina Virginia – Colegiul National „Simion Barnutiu” Simleu Silvaniei
Premierea elevilor a avut loc în sala mare a Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, în prezenta Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
„Cele cinci locuri oferite initial de Episcopia Greco-Catolica de Oradea au fost suplimentate cu înca doua datorita faptului ca pe locurile 3 si 5, au existat câte doua lucrari cu acelasi punctaj. Îi felicitam pe toti pentru aceasta reusita extraordinara! Se vede ca s-au pregatit pentru acest concurs care nu a fost deloc usor, dar iata ca cei 45 de participanti s-au straduit sa se pregateasca si sa participe la acest concurs. Trebuie sa mentionam faptul ca, la început, s-au înscris 72 de elevi, însa la concurs s-au prezentat cei 45 amintiti mai devreme. Temele abordate au fost legate atât de participarea unor personalitati salajene la Marea Unire precum Iuliu Maniu, sufletul Marii Uniri, Gheorghe Pop de Basesti, cât si contributia Bisericii Greco-Catolice la acest mare eveniment. Spre exemplu, una dintre întrebarile concursului a fost legata de numarul reprezentantilor celor doua biserici, greco-catolica si ortodoxa, la Adunarea de la Alba Iulia, iar raspunsul a fost ca din cei 16 participanti, 15 au fost greco-catolici si unul a fost ortodox, un aspect care, de altfel, nu a prea fost cunoscut de elevi. […] Vreau sa transmit multumiri institutiilor implicate pentru sustinerea acestei activitati, profesorilor de istorie care s-au ocupat de pregatirea elevilor si tuturor acelora care s-au implicat, într-un fel sau altul, în reusita acestui concurs. […] La Roma, elevii vor putea cunoaste istoria romana, istoria Bisericii, sunt multe obictive pe care elevii le vor putea vizita, Colosseumul, Bazilica Sf. Petru, muzee, vor avea momente recreative, dar si activitati culturale ”,transmite protopopul Nicolae Bodea.
Concursul organizat de Episcopia Greco-Catolica de Oradea în strânsa colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj s-a desfasurat într-o singura etapa la începutul acestei luni, în trei centre din judetul Salaj: Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalau, Colegiul National „Simion Barnutiu” Simleu Silvaniei si Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” Jibou. Coordonatorul proiectului din partea Episcopiei a fost prof. Marius Ghilea, elevii zalauani au fost coordonati de pr. Valer Parau, iar elevii simeluani au fost îndrumati si asistati de protopopul Nicolae Bodea. Se cuvin multumiri doamnei inspector general Pop Maria, doamnei Ildiana Jurca, inspector responsabil cu proiectele si domnului Cristian Alexutan, inspector de istorie pentru ajutorul acordat în vederea organizarii acestui concurs.

Reportajul Digi 24 Oradea referitor la concurs aici: https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/concurs-in-anul-centenar-sapte-elevi-vor-merge-la-roma-931481