„Duminica, 4 decembrie 2016, în Parohia Sfintii Trei Ierarhi din Roma a fost sarbatorita Ziua Nationala a României în prezenta Excelentei Sale Liviu-Petru ZAPÎRTAN, Ambasadorului României pe lânga Sfântul Scaun si Ordinul Suveran de Malta.
Parintele Vescan Serafim Iulian, parohul comunitatii, a declarat pentru bru-italia.eu: "Evenimentul nostru a avut însemnatate mare prin prezenta în mijlocul nostru a Ambasadorului României pe lânga Sfântul Scaun si Ordinul Suveran de Malta: Prof. univ. dr. Liviu-Petru ZAPÎRTAN, alaturi de sotia sa, a reprezentantilor din partea Ambasadei României în Italia, Mons. Dott. Prof. Enrico DAL COVOLO, S.D.B., episcop titular de Eraclea, rectorul Universitatii Pontificale Lateranense, reprezentantilor de la Primaria din Roma, precum si a preotilor: Sabo Sorin, parohul de la Deva, pr. Lucian Lechintan, caulugar Iezuit, pr. Valentin Marcu care a stat la scaunul de spovada, diaconul Dan Pisuc si nu în ultimul rând pastorul acestei comunitati, parintele Serafim Iulian Vescan. Programul a început cu o Sfânta Liturghie, în cadrul careia raspunsurile au fost date de studentii de la Colegiul Pio Romeno din Roma.
La momentul predicii, Preasfintia Sa Enrico Dal Covolo a rostit câteva cuvinte de învatatura afirmând ca trebuie sa fim tari în credinta si a multumit apoi parintelui paroh pentru invitatia facuta, marturisind ca este foarte fericit ca se afla în mijlocul nostru, amintind ca de curând a vizitat România (Iasi, Bucuresti, Alba Iulia), ramânând placut impresionat de frumoasa noastra tara. Nu în ultimul rând si-a manifestat bucuri de a fi întâlnit printre teologii Colegiului Pio Romeno si studenti ai Universitatii Lateranese. Dupa aceste cuvinte ale Preasfintiei Sale, parintele Serafim si-a exprimat bucuria de a avea la acest eveniment important pentru comunitatea noastra, atâtea persoane care au raspuns afirmativ invitatiei si s-au implicat la organizarea sarbatorii; de asemenea a multumit si Asociatiei religioase Centrul Român cultural si spiritual bizantin, Vasile Grigore si Ioan, care s-a implicat cu multa responsabilitate si entuziasm în organizarea acestui eveniment.
La finalul celebrarii liturgice, parintele paroh a oferit o icoana cu Sfânta Fecioara Maria, Ambasadorului României care a marturisit ca este foarte bucuros si impresionat de activitatile din comunitatea noastra, apoi a daruit o icoana pictata pe sticla si Preasfintiei Sale care s-a bucurat mult de aceasta icoana spunând ca în aceasta perioada se face novena la Imaculata Fecioara Maria.
Înainte de încheierea primei parti a programului, corul studentilor teologi de la Colegiul Pontifical Pio Romeno, dirijat de Radu Vlad Pupaza, ne-a încântat auzul cu o serie de colinde traditionale românesti precum: Trei crai, Mare minune, Seara Craciunului nost', O ce veste minunata, Dumnezeu Preasfântul s.a.
Cea de-a doua parte a sarbatorii a continuat în teatrul parohiei cu un frumos program artistic deschis prin citirea scrisorii Preasfintiei Sale Cardinal Lucian Muresan cu referire la Ziua Unirii, de catre parintele paroh Serafim Iulian Vescan, apoi domnul Gheorghe Cristescu a citit cele 5 puncte din declaratia Unirii de la Alba Iulia rostite de Cardinalul Iuliu Hosu.
Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, copiii au recitat poezii, au cântat cântece patriotice, apoi au colindat, si-au prezentat costumele nationale, iar în cele din urma a venit si mult asteptatul Mos Craciun. Bucuria a fost nu doar a copiilor ci si a parohienilor care s-au implicat în cadrul programului. Cenaclul Strigatul Diasporei a prezentat sceneta traditionala cu Nasterea pruncului Isus, apoi au colindat. De asemenea a fost si un grup din Republica Moldova care a colindat. Au fost prezenti si cei doi cântareti renumiti în Italia: Steluta Florestean si Marius Petrisor, care ne-au înveselit sufletele si ne-au încântat auzul cu colindele lor. A fost si un concurs de costume traditionale, iar la final s-au înmânat diplome câstigatorilor.
Aproape pâna la finalul programului, care s-a încheiat la ora 17 dupamasa, ne-au onorat cu prezenta atât Ambasadorul României, cât si Preasfintia Sa Enrico dal COVOLO.
La final, parintele Serafim a multumit tuturor participantilor, aducând aminte de urmatoarele doua evenimente din viata parohiala: pelerinajul la Bari, cu ocazia Sarbatorii Sfântului Nicolae din 6 decembrie, si participarea din 14 decembrie la Audienta Generala din Piata San Petro, cu ocazia caruia credinciosii prezenti îl vor colinda pe Sfântul Parinte Papa Francisc.
Programul s-a încheiat cu Hora Unirii si cu o masa bogata cu produse traditionale românesti pentru toti cei prezenti."

Sursa:www.bru-italia.eu