„Ziua de 22 octombrie chiar daca a fost una mohorâta si ploioasa nu ne-a speriat. Îndemnati de fratele ierodiacon SEVERIAN Dod am pornit dis de dimineata spre meleaguri necunoscute de noi, directia a fost Maramuresul istoric.
Primul oras în care am poposit a fost Baia-Mare unde am vizitat Muzeul Satului si Muzeul de Mineralogie apoi am urcat la Manastirea Sfânta Maria unde ne-am încarcat spiritual. Dupa momentul de rugaciune fratele Severian ne-a vorbit despre istoricul Manastirii si despre istoria Surorilor Bazilitane din tara noastra.
În trapeza Manastirii ne-au întâmpinat surorile împreuna cu sora superioara Claudia Muresan, dupa cuvântul de bun venit, sora Claudia ne-a vorbit despre cum îsi petrec surorile viata de zi cu zi. A urmat prânzul pe care l-am luat împreuna cu surorile. Dupa ce ne-am hranit spiritual si trupeste am pornit la drum.
Urmatoarea localitate a fost, Sisesti. Acolo unde a dat marturie despre neam si biserica cel care a fost Vasile Lucaciu. Mare ne-a fost mirarea sa vedem „Biserica Marii Uniri” asa cum este ea numita. Înca o pagina din istoria Bisericii noastre a fost deslusita.
Daca tot am fost în Maramures nu se putea sa nu trecem pe la Bârsana, localitate vestita pentru mesterii de Biserici din lemn. Asa ca am ales sa urcam la Manastirea din Bârsana, loc frumos, plin de liniste si spiritualitate unde am aflat ce înseamna ecumenismul.
Plini de entuziasm si oboseala spre seara ne-am întors spre casa, multumind fratelui Severian pentru frumoasa experienta pe care am trait-o împreuna.