„În seara zilei de sâmbata, 22 aprilie 2017, a murit într-o clinica din Roma, la vârsta de optzeci de ani, Cardinalul Attilio Nicora, legat pontifical pentru Bazilicile San Francesco si Santa Maria degli Angeli, din Assisi, presedinte emerit al Administratiei Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA) si presedinte emerit al Autoritatii de Informare Financiara (AIF) a Sfântului Scaun. Cardinalul s-a nascut la 16 martie 1937 la Varese, în Arhidieceza de Milano, si a devenit preot la 27 iunie 1964. În 1977 a fost numit Episcop auxiliar de Milano, primind hirotonirea episcopala la 28 mai. La 30 iunie 1992, Sf. Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop de Verona, slujire pe care a exercitat-o pâna la 18 septembrie 1997, citim în materialul de pe Ercis.ro, în traducerea pr. Mihai Patrascu.
A fost numit Arhiepiscop si presedinte al APSA la 1 octombrie 2002, functie mentinuta pâna la 7 iulie 2011. Papa Wojtyla l-a creat si Cardinal în consistoriul din 21 octombrie 2003. La 19 ianuarie 2011, cu instituirea AIF, institutie a Sfântului Scaun si a Cetatii Vaticanului pentru lupta împotriva mitei si a finantarii terorismului, a fost numit primul sau presedinte, lasând apoi functia la 30 ianuarie 2014. De la 21 februarie 2006 a fost legat pontifical pentru Bazilicile din Assisi. Jurist renumit, protagonist al revizuirii concordatului dintre Italia si Sfântul Scaun si expert în chestiuni financiare, Cardinalul Attilio Nicora a pus în slujba Bisericii o vasta experienta formata în prima linie în domeniul social, si ca presedinte al Caritas Italia.
În predica tinuta la funeralii, Cardinalul Angelo Sodano a pornit de la cuvintele din Apocalipsa: „Fericiti cei care mor în Domnul. Da, fericiti – spune Duhul – caci se vor odihni de truda lor, caci faptele lor îi urmeaza” (14,13). „Sunt cuvinte care ne întaresc în aceasta ora de durere. Dragul nostru Cardinal Nicora ne-a parasit pe neasteptate la vârsta de optzeci de ani, dupa o viata consacrata slujirii sfintei Biserici, mai întâi ca preot la Milano, apoi ca Episcop la Verona si în sfârsit aici la Roma Cardinal, unde a desfasurat o lunga si generoasa slujire a Scaunului Apostolic. Numele sau va trai mereu ca binecuvântare în mijlocul nostru!”
Amintind si cuvintele pe care Isus le-a spus Apostolilor Sai în discursul de la Cina cea de Taina: „Sa nu se tulbure inima voastra! Credeti în Dumnezeu si credeti în Mine!… Voi veni din nou si va voi lua la Mine, pentru ca sa fiti si voi acolo unde sunt Eu” (Ioan 14,1-3), Cardinalul Sodano a subliniat: „Aceasta este viziunea de speranta care trebuie sa ne însoteasca mereu, si în ora încercarii si în momentele mai dificile din viata noastra… Fratii mei, cu aceasta viziune mângâietoare sa ne adunam astazi în jurul altarului, pentru a încredinta în mâinile milostive ale Tatalui care este în ceruri pe iubitul nostru confrate Attilio. Aici am venit si pentru a-i multumi Domnului pentru ca ni l-a dat.”

Sursa: http://www.ercis.ro