„Pe data de 10 aprilie 2012, Preasfintitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, i-a cerut printr-o scrisoare Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sa se disocieze public de actele de violenta întreprinse de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române contra reprezentantilor greco-catolici în localitatea Vasad, jud. Bihor. Actele de violenta contra greco-catolicilor au avut loc pe data de 5 aprilie, cu ocazia încercarii de aplicare a unei hotarâri judecatoresti care prevedea retrocedarea bisericii greco-catolice din localitate.
„Trebuie sa condamnati public aceste acte de agresiune împotriva greco-catolicilor întreprinse ori instigate de reprezentantii Bisericii Ortodoxe si sa solicitati ca legea sa fie respectata”, a spus P.S. Virgil în scrisoarea sa. „Aveti datoria morala sa interveniti pentru a reinstaura pacea interconfesionala la Vasad, iar greco-catolicii sa poata celebra Pastile în propria biserica”.
Greco-catolicii din Vasad au apelat la justitie deoarece reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat sistematic sa le permita accesul în biserica greco-catolica din localitate pentru celebrari alternative. Biserica greco-catolica din Vasad a fost confiscata de statul comunist în 1948 si data în folosinta Bisericii Ortodoxe Române.
Episcopul greco-catolic s-a aratat, în cadrul scrisorii sale, surprins de refuzul sistematic al Bisericii Ortodoxe de a accepta celebrarea alternativa în bisericile greco-catolice ca solutie practica de rezolvare a problemei lacasurilor de cult greco-catolice confiscate de comunisti în 1948 si date în folosinta Bisericii Ortodoxe. „În Occident”, a spus episcopul Virgil Bercea, „Biserica Ortodoxa nu are nici o problema sa foloseasca alternativ bisericile pe care Biserica Catolica i le pune la dispozitie astfel încât românii plecati de acasa sa aiba unde se ruga. Între timp, în România, greco-catolicii din atâtea localitati trebuie sa serbeze si în acest an Pastile în locuri improprii pentru ca nu sunt lasati în propriile biserici de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române”.
Textul integral al scrisorii episcopului greco-catolic Virgil Bercea catre Patriarhul Daniel poate fi gasit mai jos:

Nr. 374 / 10.04.2012

Preafericirea Voastra,
Suntem în Saptamâna Patimilor si ne pregatim pentru Învierea Domnului. Ar trebui sa uitam de grijile lumesti si sa ne îndreptam cugetul si sufletul spre slujbele care ne pregatesc pentru a-L întâmpina pe Domnul înviat liberi de tot ce este prea pamântesc. Din pacate trebuie sa va scriu despre durerile credinciosilor nostri care la Vasad, Bihor, si nu numai, vor celebra Învierea nu în biserica lor, ci prin alte locuri improprii.
Concret, pe data de 5 aprilie 2012, greco-catolici din Vasad ar fi trebuit sa intre în biserica pe baza unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile. Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române nu numai ca s-au împotrivit aplicarii legii si au adresat insulte verbale reprezentantilor greco-catolici, dar i-au si agresat fizic pe cei din urma.
Parohia Greco-Catolica Vasad a apelat la justitie pentru ca de 20 de ani cer fratilor ortodocsi sa-i lase sa celebreze si ei în biserica lor la o ora alternativa, apel refuzat sistematic de catre fratii ortodocsi. Chiar si dupa câstigarea procesului, partea greco-catolica a încercat în repetate rânduri sa ajunga la o întelegere cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române pentru a rezolva amiabil aceasta situatie si a propus aceeasi solutie practica: folosirea alternativa a bisericii greco-catolice de catre ambele comunitati religioase. Solutia a fost refuzata de fiecare data de catre partea ortodoxa.
Este greu de înteles de ce Biserica Ortodoxa Româna refuza celebrarea alternativa ca solutie practica de rezolvare a problemei cauzate de confiscarea în 1948 a bisericilor greco-catolice si date de comunisti în folosinta Bisericii Ortodoxe, ba mai mult, incita la violenta împotriva greco-catolicilor si la nerespectarea legii. În Occident, Biserica Ortodoxa nu are nici o problema sa foloseasca alternativ bisericile pe care Biserica Catolica i le pune la dispozitie astfel încât românii plecati de acasa sa aiba unde se ruga. Între timp, în România, greco-catolicii din atâtea localitati trebuie sa serbeze si în acest an Pastile în locuri improprii pentru ca nu sunt lasati în propriile biserici de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române.
Preafericite Parinte, ca Întâistatator al Bisericii Ortodoxe Române, trebuie sa condamnati public aceste acte de agresiune împotriva greco-catolicilor întreprinse ori instigate de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, si sa solicitati ca legea sa fie respectata. Aveti datoria morala sa interveniti pentru a reinstaura pacea interconfesionala la Vasad, iar greco-catolicii sa poata celebra Pastile în propria biserica.
Va doresc tot binele si sarbatori pline de haruri. Hristos a înviat!

† Virgil Bercea