„Ziua de 12 octombrie are o importanta speciala pentru orasul Oradea. Aceasta data ne aduce aminte de data de 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa lui Aurel Lazar se semneaza Declaratia de Independenta a românilor din Transilvania, dupa care acest document este citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, precum si data de 12 octombrie 1944, ziua în care Oradea este eliberata de catre armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oras românesc, Carei.
Cu acest prilej au avut loc o serie de manifestari. Primul moment a avut loc în Sala „General Traian Mosoiu” a Primariei, unde a avut loc sedinta festiva condusa de catre domnul primar Ilie Bolojan la care au luat parte oficialitati locale si judetene, Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, însotit de catre parintele Ovidiu Duma, precum si elevi ai diferitelor Licee din oras. În cadrul sedintei au fost premiati elevii care in decursul anului scolar 2015-2016 au obtinut mentiuni sau premii la olimpiadele nationale. Din cadrul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” a fost premiata eleva Antonia Neaga, care a obtinut premiul II la olimpiada nationala de religie greco-catolica.
Programul a continuat apoi cu deplasarea la statuia ostasului din Parcul 1 Decembrie unde a avut loc un program religios, discursuri ale oficialilor si depunerea de coroane, iar mai apoi festivitatile comemorative de la casa memoriala Aurel Lazar si de la statuia acestuia.