„La 2 octombrie 1830, la Blaj, a trecut la cele vesnice Ioan Bob, episcop al Bisericii Române Unite cu Roma, între 1782-1830.
Ioan Bob s-a nascut la 25 noiembrie 1739, în localitatea Orman, în comitatul Solnocul Interior, azi în judetul Cluj. Parintii sai erau nobili români: tatal fiind Andrei Bob, din Copalnic-Manastur, iar mama Candida Timandi.

Primele cursuri scolare le-a facut sub îndrumarea învatatorului reformat comunal, apoi a studiat la Ocna Dej, la Jula si la Ciumafaia. La vârsta de 11 ani a trecut la iezuitii din Cluj. De la Cluj, a plecat la Blaj, fiind novice-monah. La Blaj, l-a avut profesor de gramatica pe Petru Iacob.

Întrucât regulile calugaresti cerute de Atanasie Rednic erau prea aspre, nu a depus vot de calugar. A plecat la manastirea Odorhei, în calitate de administrator, unde a functionat între 1765-1769, iar de aici, s-a reîntors la Blaj, în calitate de administrator al manastirii, unde a functionat pâna în anul 1773. În acel an, a fost trimis la studii la Sâmbata Mare, desi avea vârsta de 34 de ani, de catre episcopul Grigore Maior, unde, în 1774, a absolvit cursul de teologie, dar bolnav fiind, s-a reîntors la Jula, unde si-a refacut sanatatea. În 1778, episcopul Grigore Maior l-a hirotonit preot si l-a numit secretar episcopal, iar apoi, protopop în Daia Româna, iar de aici, la Târgu Mures.

În anul 1782, episcopul Grigore Maior a trebuit sa renunte la episcopat, din cauza opozitiei pe care o facuse fata de Edictul de toleranta emis de împaratul Iosif al II-lea. La 12 august 1782, a fost convocat Sinodul electoral. Aici candidatii la episcopat s-au clasat în felul urmâtor: Ignatie Darabant cu 63 de voturi, Iacob Aron cu 57 de voturi, Ioan Bob cu 37 de voturi, Filotei Laszlo cu 10 voturi, Andrei Zetkey de la Muncaciu cu 2 voturi, Mehesi Avram 2 voturi, Samuil Micu cu 1 vot si Ieronim Kalnoki 1 vot, în total fiind exprimate 178 de voturi. La 21 octombrie 1782, împaratul Iosif al II-lea l-a numit episcop pe Ioan Bob, iar Papa Pius al VI-lea l-a confirmat episcop. Împaratul Iosif al II-lea l-a preferat pe Ioan Bob în calitate de episcop al Bisericii Române Unite cu Roma, întrucât era preot de mir si nu calugar, desi se clasase pe locul al III-lea, dupa numarul de voturi voturi obtinute.

La 6 iunie 1784, a fost consacrat episcop de bunul sau prieten Grigore Maior.

Pe 30 martie 1792, a adresat împaratului Leopold al II-lea memoriul intitulat Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae. A ctitorit numeroase biserici greco-catolice, între care Biserica Bob din Cluj, Biserica Bob din Medias, Biserica Bob din Târgu Mures etc.

Opera
Dictionariu romanesc, lateinesc si ungaresc, Cluj (1822-1823), având circa 11.000 de cuvinte românesti, carora li se indica si echivalentul latin si cel maghiar, autor fiind însusi episcopul Ioan Bob.
În timpul episcopatului sau, s-au tiparit diferite carti de slujba si de învatatura la Blaj;
Majoritatea cartilor de cult necesare Bisericii Române Unite,
Manuale didactice (Gheorghe Sincai: Îndreptare catre aritmetica, 1785 si Alfavith sau Bucoavna, 1796),
Carti teologice (Samuil Micu; Theologie moraliceasca sau Bogoslovia, 2 vol., 1796; Theologie dogmatica, si moraliceasca despre Taine peste tot, 1801, Alte sapte lucrari despre fiecare Taina, 1801-1802; De urmarea lui Hristosde Thomas a Kempis).
Însa cea mai importanta din cartile tiparite în timpul episcopatului sau a fost Biblia, cunoscuta sub numele de Biblia de la Blaj, din 1795, în traducerea aceluiasi Samuil Micu.


Ioan Chindris, Un Supplex Libellus Românesc inedit 1783, “Satu Mare. Studii si cercetari”, (Muzeul de Istorie Satu Mare), V-VI, 1981-1982, p. 235-264.
Ioan M. Bota, Istoria Bisericii universale si a Bisericii românesti de la origini pâna în zilele noastre, Casa de Editura «Viata Crestina», Cluj-Napoca, 1994.

Sursa: http://www.e-communio.ro