„Raspunzând apelului Papei Francisc, Biserica Catolica din România celebreaza marti, 20 septembrie 2016, o zi de rugaciune pentru pace, în comuniune cu Suveranul Pontif care, împreuna cu reprezentanti ai Bisericilor si religiilor lumii, se va ruga în aceeasi zi pentru pace, la Assisi, în Italia.
Într-un mesaj adresat ierarhilor, preotilor si credinciosilor, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, presedintele Conferintei episcopilor catolici din România, îi îndeamna „pe toti fiii Bisericii Catolice de ambele rituri din România sa înalte, în data de 20 septembrie 2016, rugaciuni Bunului Dumnezeu pentru a cere darul pacii Domnului pentru lumea întreaga”. „Prin aceasta unire în rugaciune – arata Preafericirea Sa -, cerem bunului Dumnezeu marele dar al pacii pentru toate situatiile de conflict din lumea întreaga”.
În data de 20 septembrie 2016, Sfântul Parinte Papa Francisc va participa la Assisi la încheierea întâlnirii interreligioase intitulate „Sete de pace. Religii si culturi în dialog”. Aceasta întâlnire, promovata de Comunitatea „Sant’Egidio” în colaborare cu comunitatile franciscane din Assisi, va culmina cu o Zi Mondiala de Rugaciune Pentru Pace. La aceasta Zi de rugaciune vor lua parte Sanctitatea Sa Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, un reprezentant musulman, Excelenta Sa Justin Welby – Arhiepiscop de Canterbury, Sanctitatea Sa Efrem al II-lea – Patriarhul siro-ortodox al Antiohiei, un reprezentant al comunitatii ebraice, precum si Capul suprem al scolii Tendai (Japonia).
Evenimentul „Sete de pace. Religii si culturi în dialog”, care se va desfasura la Assisi în perioada 18-20 septembrie a.c., va reuni peste 400 de lideri religiosi si politici, precum si oameni de cultura din lumea întreaga. Din România vor lua cuvântul: PS Virgil Bercea – Episcop al Eparhiei de Oradea Mare, reprezentant al Bisericii Catolice din România, ÎPS Serafim – Mitropolit Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale si de Nord, si ÎPS Ioan – Mitropolitul Banatului, reprezentanti ai Patriarhiei Ortodoxe Române. De asemenea, vor interveni si sase detinatori ai Premiului Nobel pentru Pace: Mairead Maguire – Premiul Nobel pentru pace în 1976; Lech Walesa – Premiul Nobel pentru pace în 1983; Jody Williams – Premiul Nobel pentru pace în 1997; Tawakkul Karman – Premiul Nobel pentru pace în 2011; Hassine Abassi si Amer Meherzi – Premiul Nobel pentru pace în 2015.
Întâlnirea de acum are loc la 30 de ani de la Întâlnirea interreligioasa pentru pace, convocata la Assisi de catre Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea, la 27 septembrie 1986.

Secretar general