„În perioada 25-31 august a avut loc în Udine, Italia, a patra editie a Întâlnirii Europene a Tinerilor Catolici, iFaith 2016, cu tema „I belong to you” („Îti apartin Tie”). S-au întrunit aici tineri din numeroase tari europene: Italia, Ungaria, Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Bulgaria, România, precum si doi tineri din Camerun, respectiv Indonezia.
A fost o experienta cu adevarat frumoasa pentru noi, tinerii, care am fost primiti cu multa caldura, si anul acesta, de prietenii nostri din Italia. Acestia s-au îngrijit sa avem parte de o saptamâna plina de activitati educative din punct de vedere spiritual, moral si social. Astfel, am avut ocazia sa petrecem un pic mai mult timp cu noi însine pentru a ne descoperi sinele si, astfel, a deveni capabili sa evoluam ca persoane.
Totodata, ne-a fost oferita sansa de a relationa cu persoane care provin din medii si culturi diferite fata de ale noastre: am luat la cunostinta problemele cu care se confrunta tinerii în diferite colturi ale lumii, în special acelea care au legatura cu religia si moralitatea populatiei din tara respectiva, în speranta de a învata sa evitam aparitia acestora odata cu reîntoarcerea noastra acasa. Împartasirea acestor framântari cu restul colegilor nostri a dus mai apoi la o apropiere si o mai buna colaborare între noi, reusind sa formam legaturi frumoase, bazate pe respect si apreciere.
Am luat parte si la niste momente intense de rugaciune care ne-au ajutat sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu, astfel Sfintele Liturghii au fost tinute în limbi diferite pe parcursul saptamânii, precum si rugaciunile din diferitele Biserici pe care le-am vizitat. Totodata, am fost dusi sa vedem locuri minunate, importante centre istorice si culturale ale Italiei, fapt ce a îmbogatit si mai mult experienta noastra.
Speram ca în urma acestor zile sa putem cu încredere afirma ca ne-am facut prieteni noi, pentru ca atunci când vom decide sa tintim cu degetul spre o tara a lumii, aleatoriu, sa stim ca avem pe cineva acolo pe care sa ne putem baza, cineva exact ca noi, cu aceleasi valori si care urmareste aceleasi scopuri.
O lume în care oamenii, indiferent de mediul sau cultura din care provin, pot sa lucreze armonios împreuna, nu poate deveni în timp decât o lume mai buna.