„Comisia mixta internationala pentru dialogul teologic dintre Biserica catolica si Bisericile ortodoxe se va reuni pentru cea de-a 14-a sesiune plenara la Chieti, în Italia, de la 15 la 22 septembrie 2016: informeaza un comunicat al arhidiecezei de Chieti-Vasto, gazda reuniunii. Lucrarile reuniunii, la care participa aproximativ 60 de teologi din cele doua traditii apostolice, se vor desfasura cu portile închise în orasul Francavilla al Mare, dar programul reuniunii include o întâlnire deschisa presei. Reuniunea este prezidata, din partea delegatiei catolice, de cardinalul Kurt Koch, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, în timp ce delegatia Bisericilor ortodoxe este condusa de arhiepiscopul Job Getcha, reprezentantul Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol pe lânga Consiliul Ecumenic al Bisericilor.
Participantii vor fi salutati de mons. Bruno Forte, arhiepiscop de Chieti-Vasto, membru al Comisiei mixte internationale. Sâmbata, 17 septembrie, în catedrala arhidiecezei are loc o concelebrare euharistica la care iau parte membrii delegatiei catolice în prezenta ierarhilor ortodocsi, care vor celebra Sfânta Liturghie duminica la sanctuarul Sfintei Fete din Manoppello.
Istoria si scopul Comisiei mixte catolico-ortodoxa
Comisia mixta internationala pentru dialogul teologic dintre Biserica catolica si Bisericile ortodoxe a fost înfiintata de Sfântul Ioan Paul al II-lea si patriarhul ecumenic Dimitrios I cu ocazia vizitei pe care papa a efectuat-o la Fanar pe 30 noiembrie 1979. Prima sesiune plenara a Comisiei a avut loc în 1980 în Patmos si Rodi. De atunci, Comisia a publicat cinci documente: ”Misterul Bisericii si al Euharistiei în lumina misterului Sfintei Treimi” (München, 1982), ”Credinta, sacramente si unitatea Bisericii” (Bari, 1987), ”Sacramentul Ordinului în structura sacramentala a Bisericii” (Valamo, 1988), ”Uniatismul, metoda de uniune a trecutului, si cautarea actuala a comuniunii depline” (Balamand, 1993) si ”Consecintele ecleziologice si canonice ale naturii sacramentale a Bisericii” (Ravenna, 2007).
De la 15 la 22 septembrie 2016 va avea loc la Chieti cea de-a 14-a sesiune plenara a Comisiei la invitatia arhiepiscopului si teologului Bruno Forte, unul din membrii Comisiei. Este pentru a treia oara când Comisia se reuneste în Italia, dupa sesiunile plenare de la Bari si Ravenna. Actuala sesiune plenara va fi co-prezidata, din partea catolica, de cardinalul Kurt Koch, iar din partea ortodoxa, de arhiepiscopul Job Getcha, care a fost numit recent reprezentant al Patriarhatului Ecumenic de Constantinopol pe lânga Consiliul Ecumenic al Bisericilor în locul cunoscutului arhiepiscop si teolog Ioannis Zizioulas, dupa ce acesta si-a prezentat demisia din motive de etate înaintata. Comisia este alcatuita din câte doi reprezentanti ai celor 14 Biserici ortodoxe autocefale si de un numar corespunzator de reprezentanti ai Bisericii catolice. Dupa cum s-a întâmplat si la ultimele sesiuni plenare, Patriarhatul Bulgariei nu a trimis reprezentanti.
În cadrul sesiunii plenare de la Chieti Comisia mixta internationala pentru dialogul teologic va lua în dezbatere o schema de document pregatita de Comitetul de coordonare a Comisiei care s-a reunit la Roma anul trecut. Documentul pregatitor de anul acesta îsi doreste sa continue reflectia începuta de Documentul de la Ravenna din 2007 cu privire la câteva trasaturi, împartasite de catolici si ortodocsi, ale unui primat la nivel de Biserica universala care sa fie acceptat de toti ca slujire a unitatii Bisericii. Tema abordata, se mai afirma în comunicatul organizatorilor, atinge inima contenciosului istoric dintre catolici si ortodocsi.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va