„Duminica, 11 septembrie 2016, Parohia Greco-Catolica româna din Livorno si-a sarbatorit pentru prima data hramul „Nasterii Maicii Domnului” la care a participat un numar frumos de credinciosi, dintre care unii s-au spovedit si s-au împartasit.

Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrata de parintele Valer Sician, protopop greco-catolic de Toscana si Umbria, parintele Ioan Rodina din Pisa, parintele Petru Vytwysky al Bisericii Greco-Catolice ucrainene si parintele paroh Vasile Orghici.

În cuvântul de învatatura parintele Vasile a subliniat faptul ca: ,,astazi ca si crestini ar trebui sa meditam la Preacurata Fecioara Maria în existenta sa pamânteasca pentru a descoperi frumusetea, simplitatea si ascultare sa. Maria la vârsta de 3 ani, a fost dusa la templu si a fost consacrata Domnului. Si Dumnezeu a ridicat-o pe Maria mai presus de toate asteptarile umane. Dumnezeu i-a dat Fecioarei Maria rolul cel mai important în lucrarea mântuirii noastre. O fata simpla si umila din Nazaret a devenit Mama lui Isus Hristos, a devenit Mama noastra, Maica Bisericii si a tuturor crestinilor. Maria este o mama care ne iubeste pe toti. Orice persoana care cere ajutor de la Maica lui Isus primeste ajutorul cerut si harul ocrotirii sale. Ne putem întreba, care este criteriul de urmat […] pentru a fi o mama buna? O mama buna îi ajuta pe copiii ei sa creasca bine, îi educa sa nu spuna minciuni, sa nu fie persoane false, sa nu fie iresponsabili în viata. O mama buna este capabila sa-si educe copiii ei în a-si asuma responsabilitatea pentru idealurile înalte si demne. Evanghelia dupa Sfântul Luca descrie faptul ca în familia din Nazaret, Isus a crescut si a devenit puternic, plin de întelepciune, si harul lui Dumnezeu era asupra Lui (Luca 02:40).
Dragi frati si surori sa-i cerem Preacuratei Fecioare Maria, patroana parohiei noastre sa fim buni crestini. Sa-i cerem Fecioarei Maria sa ne binecuvânteze familiile noastre, copiii nostri. Sa-i cerem dragii noastre Mame Maria sa binecuvânteze România, Italia, Livorno si pe noi toti ca sa fim purtatori ai pacii, respectului si solidaritatii’’.

Parintele Vasile a subliniat de asemenea gestul generos al episcopului de Livorno Simone Giusti, care a constituit comunitatea greco-catolica româna în Parohie personala si careia ia pus la dispozitie frumoasa biserica cu iconostas.

La sfârsitul Sfintei Liturghii s-a trecut la ungerea credinciosilor cu undelemn sfintit, s-a oferit fiecarei femei o floare si s-a terminat cu a lua prânzul împreuna.