Creștinii ortodocși și greco-catolici se află în perioada 01-14 august în Postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și drept Postul Sfintei Mării. Al patrulea din anul liturgiuc, după Postul Crăciunului, Postul Paștilor și Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, acesta durează două săptămâni, până pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Prilej de pregătire sufletească și trupească, printr-o profundă devoțiune mariană, Postul Sfintei Mării își are originea în secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început să cunoască o popularitate tot mai mare, iar sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare, a primit o deosebită importanță. Zeci de mii de credincioși își îndreaptă pașii cu acest prilej la diferitele mănăstiri, sanctuare sau locuri de pelerinaj închinate Fecioarei Maria pentru a primi darurile Maicii Sfinte, Regină a Universului.

La Oradea, an de an, de sărbătoarea ,,Adormirii Maicii Domnului”, pelerini greco-catolici, dar nu numai, se îndreaptă spre Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului” pentru a sărbători cea mai importantă sărbătoarea mariană de peste an, care este și hramul bisericii Sanctuarului. În pregătirea pentru această sărbătoare, călugării franciscani de la Mănăstirea „Maica Domnului” din Oradea ne invită în perioada 1-14 august, în fiecare seară de la ora 17.00, la Paraclisul Maicii Domnului. La finalul devoțiunii este ținută zilnic o meditație de pr. Cristinel Sociu.

Paraclisul (gr. Paraklesis, în trad. „pentru a chema”) este o slujbă de rugăciune cel mai adesea adresată Maicii Domnului. În Postul Sfintei Mării, se slujește un paraclis în fiecare seară. Pot face excepție serile de sâmbătă, seara dinaintea sărbătorii Schimbarea la Față, celebrată pe 6 august, și a praznicului Adormirea Maicii Domnului, când este celebrată Vecernia duminicii sau a sărbătorii din ziua succesivă. Toate bisericile, de la sate și orașe, îi așteaptă în aceste zile pe credincioși pentru a se pregăti împreună prin  Paraclisul Maicii Domnului, spovadă, post și rugăciune, de sărbătoarea închinată Sfintei Fecioare Maria.

La Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, Paraclisul Maicii Domnului este săvârșit  pe parcursul Postului Adormirii Maicii Domnului, zi de zi, de la ora 17.00. Puteți fi părtași acestei devoțiuni speciale și pe fluxul LIVE al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, pe care îl puteți accesa în orice moment pe canalul de Youtube, din partea dreapta sus a paginii de pornire a site-ului www.egco.ro, care vă va conduce aici:

Un Post binecuvântat tuturor!