„Ion Agârbiceanu s-a nascut la 12 septembrie 1882 în localitatea Cenade, comitatul Alba de Jos. A fost scriitor, ziarist si prozator român, adept al semanatorismului, parlamentar, academician, canonic si protopop greco-catolic al Clujului.

ION AGÂRBICEANU, membru corespondent (1919) si membru titular al Academiei Române (1955), elev, teolog si fiu sufletesc al Blajului, a fost cel mai important scriitor al sau si unul dintre cei mai importanti ai literaturii române. Actiunile unor romane ale sale, Arhanghelii, Legea mintii, Legea timpului, Licean… odinioara se desfasoara si în mediile studioase ale Blajului. Aici a fost elev si a facut seminarul, înainte de a pleca la universitatea din Budapesta.

"Ion Agârbiceanu a beneficiat si el de un ajutor banesc din partea lui Ion Micu Moldovan pentru continuarea studiilor la Budapesta ca sa urmeze si literele dupa studiile teologice (…) În capitala Ungariei nu reuseste sa se adapteze si îi scrie o epistola explicativa canonicului, cerându-i sfatul. Neprimind raspuns se întoarce la Blaj, dar cu teama întâlnirii cu severul preposit blajean: „Si iata ca într-o zi, înainte de a-l putea cerceta pe canonicul Moldovan, cum lucram în cancelaria mitropoliei, usa se deschide si, pe deasupra ochelarilor, ultimul reprezentant al marilor autodidacti ai Blajului, pe mine ma vazu mai întâi între copisti.

„Aha, aici erai, zise, intrând cu un vraf de acte la subtioara. Ma gândeam eu ca nu-ti va placea acolo. Tu aici, la slobod, sa poti lua pusca în spinare, sa pleci dupa mistreti.” Autorul Arhanghelilor se simti rusinat si, în dupa-amiaza aceleiasi zile îi face o vizita lui Ioan Micu Moldovan, care, binevoitor îi arata scrisoarea în care-i spunea ca „daca nu-ti place, înapoiaza-te!” La cele scrise în epistola, adauga: „Si-ti mai spun, îmi pare bine ca ai facut dupa îndemnul inimei.”

În 1948, când a fost exclus din Academie, odata cu alti 113 membrii ai acesteia, a fost un alt moment greu de alegere." Cum spunea el însusi, „În viata nimeni nu traieste din sufletul altuia, ci fiecare din sufletul lui.”

În tinerete, când s-a întors în tara, Ion Agârbiceanu a ramas timp de un an (1904-1905) sub-prefect la internatul de baieti din Blaj. Apoi, drumurile l-au dus la Bucium, la Orlat, în Moldova, pe front si apoi la Cluj, unde s-a stins din viata în 1963.

fragmente citate din volumul "Academia Româna si Blajul", Editura Buna Vestire, 2016, Blaj.

Sursa: http://www.e-communio.ro