„În fiecare an, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, mult-iubita si cinstita în toate colturile tarii, este ocazie de reîntâlnire în parohia greco-catolica din localitatea Iaz, judetul Salaj.
O veghe de rugaciuni si cântari bisericesti a fost pregatita de parintele paroh, Vasile Pop, pentru a deschide evenimentul din acest an. În seara de miercuri de la orele 19.30 un sobor de 7 preoti a celebrat Canonul Penitential cu pregatirea pentru examinarea constiintei în vederea unei spovedanii bune, care a fost urmat de Paraclisul Maicii Domnului si de Sfântul Maslu.
Sfânta Liturghie oficiata în praznicul Nasterii Maicii Domnului a adunat credinciosi din localitate si din împrejurimi, fiind condusa de 11 preoti între care parintele vicar responsabil cu preotii, Antoniu Chifor, fiii satului: parintele protopop Nicolae Bodea, parintele Cristian Borz, parintele Alexandru Fit, alaturi de ceilalti preoti din parohiile învecinate.
Dupa obiceiul locului, la sfârsitul Sfintei Liturghii „se coboara icoana Maicii Domnului” din iconostas pentru a fi sarutata de credinciosii prezenti în timp ce se cânta Paraclisul Maicii Domnului.
Biserica din Iaz, frumoasa si primitoare, ofera un cadru prielnic pentru rugaciune si reflectie deoarece se afla în mijlocul naturii linistite.
Am citit multa emotie pe chipurile credinciosilor deoarece nenumarate au fost dificultatile depasite dupa anii ’90, iar intrarea în normalitatea vietii ecleziastice a fost o dorinta arzatoare de-a lungul timpului.
Multumiri Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul si mângâierea primita!