„Tragicul cutremur care a lovit centrul Italiei în urma cu doua zile a provocat moartea a 250 de persoane, ranirea a altor câteva sute, multi oameni ramânând neconsolati privindu-si casele darâmate. Din fericire, sunt si vesti bune. De la începutul operatiunilor de salvare, au fost extrase dintre darâmaturi 215 persoane aflate în viata!

Printre cei salvati se numara si sora Mariana, salvata de cel pe care ea îl numeste un "erou", ce si-a riscat viata pentru a o scoate dintre darâmaturi: "Si-a riscat viata pentru a ma salva. A facut un act eroic si Domnul îl va rasplati". Astfel vorbeste sora Mariana, în vârsta de 32 de ani, din Albania, aflata în manastirea din Amatrice în momentul seismului, despre cel care a salvat-o.

O fetita de 11 ani, pe nume Giulia, a fost scoasa vie din moloz dupa zeci de ore de cautari. Salvatorii i-au vazut mai întâi o talpa. Sapând cu multa îndârjire, i-au descoperit ambele picioare si apoi au reusit sa o aduca la lumina. În tot acest timp, vorbeau cu fetita, spunându-i întruna pe nume pentru a o încuraja.

Alti doi fratiori au fost gasiti vii de catre pompierii care actioneaza în zona, dupa o zi si jumatate de la momentul cutremurului. Salvarea acestora se datoreaza bunicii lor, care a reusit sa-si ascunda nepotii în vârsta de 2 si 6 ani sub pat si facând un scut din propriul sau corp i-a salvat. Echipele de interventie i-au gasit pe toti trei vii si acum sunt în afara oricarui pericol. Din pacate, bunicul copiilor a ramas între darâmaturi fara suflare.

Printre victime se numara si cetateni români. Multi au scapat cu viata, unii fiind acum în afara oricarui pericol, altii fiind internati în spitalele din zona. Ambasadorul României în Italia, George Bologan, împreuna cu o echipa a Ambasadei României la Roma, s-a deplasat în zona afectata de seisme.

Ambasadorul României a avut o întrevedere cu prefectul provinciei Rieti, Valter Crudo, si si-a exprimat solidaritatea si afectiunea pentru cetatenii români implicati, subliniind deplina disponibilitate a autoritatilor române de a veni în sprijinul acestora. Totodata, ambasadorul Bologan a vizitat cetatenii români internati în spitalul San Camillo de Lellis din Rieti, principalul punct de asistenta pentru sinistrati.
La fata locului sunt multi specialisti veniti pentru cautarea eventualilor supravietuitori. Papa Francisc a trimis un grup din cadrul corpului de pompieri ai Vaticanului pentru a sustine cautarile. Se spera sa fie gasite si alte persoane în viata, dar, din pacate, localitatea Amatrice fiind o destinatie de vacanta, multe apartamente si case sunt locuite doar vara, iar salvatorii nestiind daca diversele cladiri erau sau nu ocupate, întâmpina dificultati.
Îndemnati de Papa Francisc, sa ne rugam pentru acesti frati si surori, sa-i încredintam Fecioarei Maria pentru ca ea sa mângâie aceste suflete îndurerate, sa le daruiasca pace si mult curaj.

Sursa:http://www.e-communio.ro