„Pe data de 1 decembrie 2013, comunitatea româneasca greco-catolica din Padova s-a întâlnit atât pentru Liturghia duminicala, cât si pentru sarbatorirea zilei nationale a României.
La sfârsitul Dumnezeiestii Liturghii s-a oficiat slujba de Te Deum, prin care greco-catolicii români, împreuna cu prietenii italieni prezenti, s-au rugat pentru destinele României, încredintându-i lui Dumnezeu trecutul, prezentul si viitorul atât al propriilor vieti, cât si al natiunii române.
Dupa cateheza tinuta de ipodiaconul Marius Pacala, mare parte a membrilor comunitatii s-au deplasat la Vigodarzere (în periferia de nord a orasului Padova), acolo unde parohul românilor de rit latin, pr. Claudiu Ianus, lansase invitatia ca cele doua comunitati sa sarbatoreasca împreuna. La binecuvântarea initiala a mesei, pr.Claudiu a amintit ca pe 1 decembrie 1918, Transilvania s-a unit cu Moldova si cu Muntenia, întâlnirea de astazi a românilor transilvaneni (de rit bizantin) cu cei moldoveni (de rit latin), fiind o frumoasa re-exprimare, dupa decenii, a actului Unirii.
Membrii celor doua comunitati românesti au petrecut împreuna pret de câteva ore, socializând si bucurându-se unii de prezenta celorlalti, gândindu-se la cei dragi de acasa si urându-si reciproc sanatate si mult bine.
Sursa:http://www.bru-italia.eu