„Zilele de 25 si 26 aprilie 2013 au fost doua zile în care fiecare dintre noi, de la elevi pâna la profesori si preoti, am renuntat la timpul nostru liber pentru a putea sa ne pregatim asa cum trebuie pentru sarbatoarea Sfintelor Pasti.
Locul de desfasurare a exercitiilor spirituale a fost Aula Magna a Seminarului Teologic, iar locurile pregatite pentru participanti au fost cu desavarsire ocupate de cei peste 150 de tineri de la liceul nostru.
Joi, 25 aprilie, la orele 17.00 am dat startul prin Sfânta Liturghie de început animata de cântece, pofta de viata, dorinta de a fi împreuna unul lânga altul, si totodata alaturi de Isus. Dupa o scurta pauza de recreere, la orele 18.00, a urmat meditatia introductiva legata de asteptarile tinerilor din ziua de azi si de dorinta acestora de a comunica prin tot felul de mijloace cu cei din jur. S-a scos în evidenta lipsa unei bune comunicari cu noi însine, fiecare cu sine, datorita galagiei continue din jurul nostru, comunicare la care ne-a invitat în aceste exercitii spirituale parintele Anton Cioba – în acelasi timp si organizatorul evenimentului. Dupa meditatie a urmat un moment de reflectie personala asupra lucrurilor împartasite de Pr. Anton dar si asupra gândurilor ce ne apasa.
La orele 18.45 a avut loc Adoratia Euharistica acompaniata de cântece si anumite texte spirituale care ne-au ajutat sa intram în adoratie si în dialog cu Isus. La orele 19.30 am luat cina cu totii în cantina seminarului.
Vineri, 26 aprilie, la orele 8.30 am început programul cu Rugaciunea de dimineata dupa care am continuat cu doua meditatii si reflectii si doua powerpoint-uri, mesajul fiind de data aceasta legat de prietenie, iubire si credinta, între timp având posibilitatea de a ne spovedi. La orele 11:00 s-a celebrat Sfânta Liturghie pe care am animat-o toti tinerii prezenti. La orele 12.00 l-am avut în mijlocul nostru pe Preasfintitul Virgil Bercea care a fost dornic sa raspunda curiozitatilor si întrebarilor noastre, de la probleme actuale ale tinerilor pâna la metode de a ne apropia mai mult de Dumnezeu si de a încerca sa ne cunoastem mai bine pe noi însine. La orele 13.00 am luat cu totii prânzul în cantina seminarului, iar de la orele 14.00 am vizionat filmul “For Greater Glory: The True Story of Cristiada”, un film exceptional care ne-a impresionat pe unii dintre noi pâna la lacrimi.
Pentru mine aceste exercitii spirituale reprezinta un dar. Din pacate, de acest dar unii nu au parte, fie ca nu doresc, fie ca nu au posibilitatea de a participa. Au trecut repede iar Pr. Anton a avut grija, împreuna cu elevii din GPS (Grupul Pro-Sanctitate – elevii Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” din Oradea), ca organizarea sa fie una bine pusa la punct. Îmi doresc ca, nu doar eu ci si cei care au participat, sa ramânem cu ceva placut atât în suflet cât si în amintire si cu fiecare an care vine sa ne perfectionam în a cunoaste calea spre rai, intr-un mod cât mai placut.