„Biserica se bucura pentru noii Fericiti pe care îi va ridica în curând la cinstea altarelor. La 8 iulie 2016, Papa Francisc l-a primit în audienta privata pe cardinalul Angelo Amato, S.D.B., prefect al Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, si a autorizat Congregatia sa promulge decretele privind apropiata beatificare a mai multor venerabili slujitori ai lui Dumnezeu.

Printre noii fericiti se regaseste si figura lui Iosif Mayr-Nusser. Nascut în 1910 la Bolzano, în nordul Italiei, într-o familie de tarani cu profunde radacini crestine, Iosif s-a casatorit la 22 de ani, la scurt timp nascându-i-se un fiu. Era epoca în care asupra Europei se dezlantuia furia nazismului si fascismului. Tânarul Iosif participa în fiecare dimineata la Sfânta Liturghie si a decis, în secret, sa intre într-o miscare anti-nazista. Iosif Mayr-Nusser spunea: „Astazi, marturia este singura noastra arma eficace. Astazi, mai mult ca niciodata, trebuie demonstrat tuturor ca singurul sef care are dreptul la o autoritate completa si nelimitata este Cristos”. Iosif a fost înrolat cu forta de nazisti, iar în ciuda situatiei delicate în care se afla i-a scris sotiei sale astfel: „Roaga-te pentru mine, pentru ca în vremea încercarii sa pot raspunde fara ezitari, conform învataturilor lui Dumnezeu si constiintei mele. Tu esti o femeie curajoasa si nici macar sacrificiile personale care poate îti vor fi cerute nu te vor putea conduce sa îti condamni sotul pentru ca a preferat mai degraba sa îsi piarda viata decât sa abandoneze calea cea dreapta”. În momentul în care a fost pus sa îi jure credinta lui Hitler, tânarul Iosif a refuzat, fapt pentru care a fost urcat într-un tren si trimis în lagarul de la Dachau. A murit însa pe drum, datorita conditiilor si relelor tratamente la care a fost supus.
Tot printre noii fericiti se regasesc sapte misionari spanioli din congregatia Misionarii Sfintei Inimi a lui Isus, ucisi din ura fata de credinta pe 29 septembrie 1936. Acestia au fost omorâti în timpul razboiului civil spaniol doar pentru faptul de a fi fost calugari.
Un alt decret se refera la beatificarea servului lui Dumnezeu Alois Anton Rosa Ormières, preot francez, fondator al Congregatiei Surorile Sfântului Înger Pazitor. Mare educator, activitatea sa era îndreptata mai ales spre cei saraci. Era iubit de toti pentru simplitatea si credinta sa în Providenta. „Unde este persoana, acolo este Biserica”, spunea Alois Anton Rosa Ormières, a carui pasiune era aceea de „a forma adevarati discipoli ai lui Isus”.
De asemenea, papa Francisc a autorizat Congregatia pentru Cauzele Sfintilor sa publice decretele privind virtutile eroice a mai multor slujitori ai lui Dumnezeu, printre acestia aflându-se episcopi, preoti, persoane consacrate si laici din diferite tari.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va