„În Anul Vietii Consacrate, Preasfintia Sa Virgil viziteaza comunitatile religioase conduse de catre calugari sau calugarite pentru a fi împreuna într-un moment de rugaciune si multumire adusa lui Dumnezeu, pentru marele dar pe care Episcopia de Oradea îl are prin ei, ei fiind lumini vii ale iubirii lui Dumnezeu asa cum spunea Sfântul Ioan Scararul: "Precum îngerii sunt lumina pentru calugari, tot astfel si calugarii, prin trairea lor, trebuie sa fie lumina si pilde vii pentru toti crestinii".
În duminica a 26 a dupa Rusalii a bogatului care i-a rodit tarina, Preasfintia Sa a vizitat comunitatea Don Orione, care îsi desfasoara activitatea în Oradea.

Sfântul Luigi Orione

Congregatia Fii Divinei Providente-Don Orione, a fost întemeiata de Sfântul Luigi Orione.
Sfântul Luigi Orione s-a nascut pe 23 iunie 1872 la Pontecurone (un sat din nordul Italiei) într-o familie modesta. La 10 ani a intrat în Manastirea Fratilor Capucini din Voghera-Italia de unde a fost demis în urma unei îmbolnaviri grave.
A intrat apoi la Don Bosco (Sfântul Ioan Bosco) din Torino, bucurându-se de o relatie privilegiata cu Parintele Ioan Bosco. A continuat studiile în Seminarul Diecezan din Tortona, unde a si pus bazele Micii Opere a Divinei Providente, deschizând prima comunitate pe când înca era doar un seminarist.
Si-a îndreptat la început atentia spre vocatii la preotie, mai ales pentru cei ce nu puteau sa-si permita din punct de vedere economic. Apoi s-a ocupat de orfani si copii saraci, de victimele de razboi si a diferite calamitati (marile cutremure din Avezzano si Messina).
Slujirea sa si-a îndreptat-o spre cei mai saraci dintre cei saraci. A fost condus mereu în slujirea sa de o dragoste mare fata de Isus cel rastignit, fata de Fecioara Maria, de Papa, dulcele Cristos pe pamânt, dorind mereu mântuirea tuturor sufletelor. Anime!Anime! (Suflete!Suflete!)

Azi, Congregatia „Don Orione” este raspândita în peste 30 de natiuni pe toate continentele. Desfasoara cu precadere un apostolat în rândul tinerilor si în sprijinul celor saraci.
În România, îi întâlnim pe Fiii Divinei Providente în Oradea, Bucuresti si Iasi.

Congregatia Fiilor Divinei Providente – Don Orione din Oradea în slujba credinciosilor, a tinerilor si a oamenilor nevoiasi

În Comunitatea Fiilor Divinei Providente – Don Orione din Oradea slujesc parintele Mihai Fecheta, care este si superiorul Comunitatii, parintele Florian Gui si fratele Tiba Neculai Marius.
Comunitatea din Oradea si-a început activitatea în anul 1991 cu binecuvântarea Preasfintitului Vasile Hossu. La început s-a deschis un Oratoriu, un mic seminar, grupul Scout, iar în paralel s-a construit o scoala Liceul „Don Orione”. Scoala si-a deschis portile în toamna anului 1995. Pentru multi ani au fost doar elevi de liceu, iar din 2009 scoala si-a deschis portile spre toate ciclurile de învatamânt începând cu cei mai mici de la gradinita. Azi învata în scoala noastra 530 ce copii si tineri.
La Oratoriu sunt peste 100 de copii si tineri care provin si din alte scoli. Coordonati de preoti si animatori ei desfasoara diferite activitati (momente spirituale, jocuri, ateliere, excursii, tabere, actiuni caritabile, pelerinaje).
La Scout deasemenea participa foarte multi copii si tineri, peste 120. Desfasoara activitati asemanatoare oratoriului plus cele specifice Scoutului.
Din 2006 fratii orionini au primit grija pastorala a credinciosilor din cartier, astfel s-a construit biserica parohiala, care a fost sfintita pe 23 mai 2010.
Din anul 2000 Comunitatea „Don Orione” a initiat un pelerinaj pe jos de la Simleul Silvaniei la Sighetul Marmatiei, în memoria tuturor celor ce au avut de suferit sub regimul comunist, în mod deosebit a Episcopilor morti în închisoarea din Sighet, la care participa copii si tineri din toate Episcopiile.
Dincolo de diferitele forme de educatie si activitati, tuturor copiilor si tinerilor le este transmisa o sensibilitate spre cei saraci, pentru care se aduna haine si alimente, dar mai ales aproape saptamânal se merge la cei care traiesc în mod propriu la periferia societatii-la groapa de gunoi a orasului.
Comunitatea din Bucuresti are un apostolat cu precadere caritabil. Si-a deschis portile spre cei saraci, abandonati, bolnavi, batrâni si cu dizabilitati în anul 1994.
Comunitatea din Iasi si-a început activitatea în 1998 cu un mic Seminar. Azi, pe lânga seminar mai desfasoara activitati caritabile (câteva zeci de familii sarace, dependenti de alcool) si educative (gradinita).