„În pustiul lumii în care trăim să-L căutăm, să-L vedem și să-L mărturisim pe Domnul cel Înviat” a fost îndemnul Preasfinției Sa Virgil Bercea, în cuvântul de învățătură adresat la Sfânta Liturghie celebrată în a doua zi de Paște, pe 6 mai a.c., la Sanctuarul Eparhial Adormirea Maicii Domnului din Oradea, alături de preoții călugări franciscani care își desfășoară aici misiunea și numeroșii credincioși veniți la biserică în Lunea Luminată. La finalul Sfintei Liturghii arhierești copiii Oratoriului „Sfântul Francisc de Assisi” au prezentat o scenetă de Paști intitulată „Ștergarul”, transmițând totodată bucuria Învierii prin cântece și poezii. Preasfințitul Virgil a amintit cum Cerurile deschise după Înviere au primit sufletul pr. Gheorghe Dat, fost preot paroh în Parohia Poiana (Protopopiatul de Marghita), care s-a întors la Casa Tatălui în dimineața acestei zile. De asemenea, episcopul greco-catolic de Oradea a vorbit despre Pelerinajul la Cimitirul Săracilor din Sighet care va avea loc pe 11 mai a.c., fiind prilej pentru toți cei care vor participa de a înțelege cu adevărat ceea ce mărturisim în aceste zile: «Cristos a înviat!».
„Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut, doar Fiul, Care este în sânul Tatălui, Acela l-a văzut – citim în Evanghelia acestei zile (In 1, 18). În același timp, Faptele Apostolilor ne vorbesc în această a doua zi de Paști despre Matia, cel ales să îl înlocuiască pe apostolul Iuda în rândul celor doisprezece (Fap 1,12-17.21-26). Ioan Botezătorul totuși L-a văzut pe Domnul Dumnezeul și Mântuitorul nostru, la râul Iordan – a continuat Preasfinția Sa – atunci Cerurile când s-au deschis și a auzit un glas: «Acesta este Fiul meu preaiubit!». Un alt Ioan, apostolul, fuge spre mormânt și vede mormântul gol. Spune Evanghelistul că «a văzut și a crezut» pentru că și-a adus aminte de ceea ce le-a spus lor Domnul. În același timp, femeile mironosițe mergând spre mormânt au găsit piatra răsturnată și l-au întâlnit pe înger, găsind mormântul gol. De fapt ele, împreună Maica Domnului și Ioan, au fost ultimele care au fost sub Cruce și primele care au văzut mormântul gol. Maria Magdalena, la fel și ea merge la mormânt și aude un glas: «Femeie, de ce plângi?» și Îl confundă, crede că e grădinarul. Spune Evanghelistul Ioan că «s-a întors cu fața și a văzut pe Isus stând, dar nu ştia că este Isus». Iar când Îl recunoaște pe Mântuitorul, El îi zice: «Mergi la frații mei și le spune». Nu poți merge înainte dacă privești în spate. Maria Magdalena probabil și-a adus și ea aminte de păcatele ei, iar Mântuitorul o îndeamnă să meargă, să spună, să privească înainte. De fapt, toate aceste personaje, nu fac altceva decât să ne ajute pe fiecare noi să căutăm, să vedem și să mărturisim. Fiecare la rândul lor, au participat la acest drum, iar în momentul când ochii sufletului, dincolo de privire, au înțeles cu adevărat cine este în fața lor, au mers și au mărturisit. Doar atunci suntem liberi când reușim să privim, să vedem și să mergem înainte. Căutările fiecăruia dintre noi vor fi toată viața. Dar este foarte important să înțelegem pe ce drum trebuie să mergem? Pe drumul Iudei, să nu știm decât să privim înapoi și să vedem doar lucrurile materiale, pe drumul Mariei Magdalena sau pe drumul Matiei, noul apostol ales între cei doisprezece?” a îndemnat la reflecție eparhul de Oradea, readucând în atenție Evanghelia din Lunea Luminată (In 1,18-28) care îl are în centru pe Ioan Botezătorul, glasul celui ce strigă în pustie.
„Probabil noi nu vom avea niciodată ocazia să mergem în pustie să strigăm precum el, dar pustiul îl găsim în lumea în care trăim, unde vedem ceea ce se întâmplă, avem mintea și ochii larg deschiși și reușim să înțelegem lucrurile, devenind la rândul nostru unul dintre aceste personaje mai sus menționate” – a continuat PS Virgil. „Să avem curajul ca văzând și înțelegând cu ochii sufletului să-L mărturisim pe Domnul cel înviat prin viața noastră. Astfel, devenim și glasul celui care strigă în pustiul zilelor noastre, adesea în pustiul păcatelor noastre, în pustiul a tot ceea ce se petrece în jurul nostru! Este fundamental, dragilor, să înțelegem Paștile în această manieră.”
Amintind apoi de trecerea la Casa Tatălui a pr. Gheorghe Dat, rezident și capelan al „Casei Frențiu” din imediata vecinătate, episcopul de Oradea și-a amintit de felul în care părintele îi saluta mereu de la balcon pe cei care treceau prin fața Sanctuarului, și care de acum ne va saluta de la Balconul ceresc. De asemenea, episcopul greco-catolic de Oradea a vorbit despre Pelerinajul la Sighet care va avea loc în Sâmbăta Luminată din acest an, pe 11 mai a.c.:
„Facem acest pelerinaj constant și de fiecare dată precum femeile mironosițe… Mergem să căutăm ceva, să ducem uleiurilor noastre ca să-i îmbălsămăm pe cei dragi ai noștri care sunt dincolo de zări: Preasfințitul Valeriu Traian Frențiu, Pr. Vicar Augustin Maghiar, toți ceilalți Martiri și Mărturisitori ai secolului al XX-lea… dar și pe cei dragi din familiile noastre. Reușim atunci când mergem la Sighet precum Maria Magdalena și femeile mironosițe să găsim piatra rostogolită? Asemeni Mariei Magdalena să nu privim în spate la ce ni s-a întâmplat, ci să trăim în această viață, în acest pustiu, cu credința noastră și îndemnați de Cristos să privim înainte! Atunci, cu adevărat are sens pelerinajul la Sighet și orice alt pelerinaj, oriunde, căci doar atunci, salutul pascal ne reprezintă într-adevăr. Suntem noi cei care L-am căutat, L-am văzut și spunem lumii: «Cristos a înviat»!”.
Sceneta „Stergarul” pregătită de copiii și adolescenții Oratoriului „Sfântul Francisc de Assisi” de la Sanctuarul Eparhial Adormirea Maica Domnului din Oradea, sub îndrumarea de Fr. Mihai (OMFConv), a reiterat gesturile lui Isus de la Ultima Cină, lăsând în sufletele celor prezenți întrebarea: „Nu vrei cu Mine, frate, să-ţi înfăşori ştergarul?”. Pr. Iulian Robu (OMFConv), paroh al Sanctuarului, împreună cu Frații Franciscani care își desfășoară aici misiunea au mulțumit păstorului Eparhiei de Oradea pentru prezența în mijlocul comunității și totodată tuturor celor care s-au implicat în derularea acestui moment înălțător și plin de bucuria Învierii lui Isus!
Cristos a înviat!
Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi