„În noapte de vineri (8 iulie) spre sâmbata (9 iulie), a trecut la Casa Tatalui cardinalul italian Silvano Piovanelli, arhiepiscop de Florenta între anii 1983 si 2001. Cardinalul Piovanelli avea 92 de ani.

Într-o telegrama adresata cardinalului Giuseppe Betori, arhiepiscop de Florenta, papa Francisc îsi exprima întristarea pentru moartea cardinalului Piovanelli, amintind ca a trait lunga perioada de boala "cu suflet senin, abandonându-se cu încredere vointei Domnului". Exprimând profunda participare la durerea întregii comunitati diecezane si a rudelor cardinalului decedat, pontiful spune ca "se gândeste cu afectiune la acest frate întru episcopat care a slujit cu bucurie si întelepciune Evanghelia si a iubit cu fidelitate Biserica". Amintind zelul si daruirea în desfasurarea misiunii pastorale, pontiful îsi înalta rugaciunea pentru ca, prin mijlocirea sfântului Ioan Botezatorul si a Preacuratei Fecioare Maria, acest "fidel slujitor si excelent pastor" sa fie primit în Ierusalimul ceresc". Cardinalul Piovanelli provenea dintr-o familie modesta: tatal era zugrav iar mama spalatoreasa. A fost sfintit preot în 1947, avându-l coleg, la Seminar, pe binecunoscutul preot Lorenzo Milani, fiind consacrati în aceiasi zi. A fost numit arhiepiscop de Florenta la 8 martie 1983, de Ioan Paul al II-lea, care avea sa-l creeze si cardinal doi ani mai târziu, la 25 mai 1985.
Odata cu moartea cardinalului Silvano Piovanelli, Colegiul cardinalilor se reduce la 212 cardinali, dintre care 112 electori si 100 fara drept de vot.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va