„COMECE apreciaza concluziile de azi [21 feb. 2011] ale Consiliului Uniunii Europene referitoare la „intoleranta, discriminarea si violenta bazate pe religie sau convingeri” ca un pas corect în directia buna. Fuziunea „bunului simt” si a „vointei politice” a prevalat pentru a asigura declaratia puternica, urgent necesara în oprirea actelor de terorism si sectarism împotriva crestinilor, raspândite la scara larga în întreaga lume. În paragraful 2, Consiliul condamna actele de violenta „împotriva crestinilor si a locurilor de închinare ale acestora, împotriva pelerinilor musulmani si a altor comunitati religioase”. Cu toate acestea, securitatea si supravietuirea comunitatilor crestine, mai ales în Orientul Mijlociu, necesita actiuni concrete.
În cadrul reuniunii sale de pe 31 ianuarie, Consiliul Ministrilor nu a reusit sa ajunga la o concluzie din cauza neîntelegerilor interne dintre ministri pentru o referire clara la recunoasterea crestinilor ca tinte principale ale persecutiei religioase în diferite tari si teritorii precum: Irak, Egipt, Pakistan, Nigeria, Cipru, Filipine, Iran, India si Vietnam. Într-adevar, acordul pozitiv de astazi urmeaza corului de dezaprobari din partea mai multor state membre UE, precum si a unor deputati europeni, ce a dus la rezultatul negativ al sedintei anterioare.
COMECE considera ca Consiliul Ministrilor ar trebui sa transforme aceste cuvinte în actiuni concrete, menite sa garanteze ca crestinii si alte minoritati religioase din întreaga lume se pot bucura de drepturile fundamentale si libertatile atât de necesare, inclusiv libertatea religioasa, de care sunt lipsiti în prezent. Acest lucru este un ecou al preocuparii Papei Benedict al XVI-lea care, pe 1 ianuarie, afirma ca guvernele trebuie sa-si sustina vorbele si sa faca un angajament concret si constant pentru a pune capat violentei anti-religioase.
În întâlnirea de astazi a Consiliului Ministrilor, libertatea religioasa a fost înca o data reafirmata. Cu toate acestea, COMECE spera ca Uniunea Europeana îsi va implementa concluziile în actiuni politice însemnate si astfel sa ajute la eradicarea diviziunii sectare puternice, razboiului culturilor si religiilor si valului de epurare religioasa.
În plus, Baroneasa Ashton, Înaltul Reprezentant al U.E. pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, ar putea sa ceara ca noul Serviciu European pentru Actiune Externa sa aiba o abordare institutionala permanenta pentru protejarea libertatii de constiinta si de religie din întreaga lume.
Angajarea efectiva pentru drepturile fundamentale, inclusiv libertatea religioasa, este, în sine, calea spre pace. Odata realizate pe deplin, ar deschide calea pentru societatile pasnice si deschise, unde oamenii ar trai împreuna în vecinatate si unde diferite religii ar colabora pentru o mai mare libertate umana.