„Cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin efectueaza o vizita în Ucraina de la 15 la 20 iunie 2016, pentru a exprima solidaritatea Papei Francisc cu poporul ucrainean care sufera de pe urma conflictelor. Anuntul vizitei în Ucraina fusese facut de cardinalul Parolin la 11 mai a.c., în timpul calatoriei sale în tarile baltice, atunci când spunea: „Data fiind gravitatea situatiei actuale, eu însumi voi merge în Ucraina, luna viitoare, pentru a exprima solidaritatea Sfântului Parinte cu cei care sufera”.
Ajuns în Ucraina, Cardinalul Parolin a dorit imediat sa viziteze orasul Zaporizhia, din partea orientala a Tarii, acolo unde se gasesc numerosi refugiati si victime ale violentelor. Imediat gândul Cardinalului s-a îndreptat spre drama copiilor, primele victime ale bombelor, condamnând fara a ezita conflictul din Ucraina ca si „periculos pentru toata Europa”.
Cu aceasta vizita Cardinalul Secretar de Stat, a oferit comitetului condus de Monseniorul Jan Sobilo, episcop auxiliar de Kharkiv-Zaporižžja, banii strânsi în urma colectei facuta la initiativa Sfântului Parinte Papa Francisc în favoarea victimelor violentelor din Ucraina, la care au participat Bisericile Catolice din Europa.