„Preafericitul Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, a semnat astazi un document în numele Sinodului BRU, în care cheama la solidaritate si împreuna-rugaciune cu Biserica Greco-Catolica din Ucraina. Duminica aceasta, 2 februarie 2014, în Catedralele si bisericile de pe cuprinsul teritoriului BRU, preotii si credinciosii se vor ruga pentru tara vecina, încercata de grave violente. Iata textul integral al scrisorii Preafericirii Sale.
* * *

Blaj, 27 ianuarie 2014

Cucernici Parinti, Iubiti Credinciosi,
Ati aflat din presa despre evenimentele care marcheaza în mod dramatic buna convietuire si spiritul comunitar în Ucraina, tara vecina a patriei noastre.
La rugaciunea Îngerul Domnului din 26 ianuarie, Sfântul Parinte Papa Francisc spunea: “Sunt aproape cu rugaciunea de Ucraina, îndeosebi de cei care si-au pierdut viata în aceste zile si de familiile lor. Doresc ca sa se dezvolte un dialog constructiv între institutii si societatea civila si, evitând orice recurgere la actiuni violente, sa prevaleze în inima fiecaruia spiritul de pace si cautarea binelui comun.”
Biserica Greco-Catolica Ucraineana în mod cu totul special apare lovita de atacuri de ura, într-un context în care crestinii – care sunt în acelasi timp si cetateni – doresc sa vietuiasca într-o tara libera si democratica, fara coruptie, fara minciuna si fara violente.
Ne exprimam preocuparea fata de amenintarile contra Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, fiindca aduc aminte de spiritul cu care a fost pregatita represiunea si desfiintarea sa din 1946. Biserica Unita Ucraineana pastreaza amintirea directa a persecutiei pentru credinta, la fel ca Biserica noastra, si care, iata, din pacate, pare sa se reitereze la orizont în tara vecina.
Biserica Româna Unita cu Roma se alatura în unire de dragoste si solidaritate frateasca cu Biserica Greco-Catolica din Ucraina în aceste momente dramatice, mai ales prin rugaciunea catre Domnul Pacii, Parintele Veacului ce va veni, Cel care ne uneste în credinta si în slujire.
În semn de apropiere si sprijin, Va invitam staruitor pe toti sa înaltati rugaciuni Bunului Dumnezeu pentru ca dreptatea si omenia sa ramâna o realitate vie în existenta iubitei Biserici Greco-Catolice ucrainene, în aceste clipe de încercare.
În acest sens, în ziua de duminica 2 februarie 2014, Sarbatoarea Întâmpinarii Domnului, în catedralele si bisericile de pe cuprinsul teritoriului Bisericii Greco-Catolice Române se vor celebra slujbe potrivite acestui moment, în conformitate cu normele liturgice în vigoare si cu dispozitiile Ierarhului locului.
Unim glasul nostru cu cel al Preafericirii Sale Sviatoslav Shevchuk, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, pentru a cere încetarea violentelor si a amenintarilor la adresa membrilor acestei atât de încercate Biserici si a întregului popor ucrainean. Precum afirma Preafericirea Sa Sviatoslav în apelul adresat magistraturii din Ucraina: “nu exista dreptate fara adevar (…) nici frica, nici agresiunile, nici furia, nu vor fi niciodata de ajutor pentru viitorul nostru”.
Cerând bunului Dumnezeu, prin mijlocirea Maicii Preacurate, darul împacarii si al pacii peste poporul ucrainean si peste întreaga lume, ramânem uniti în rugaciune si în comuniune de slujire.
Cu arhiereasca binecuvântare, în numele Sinodului Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica,

† Cardinal Lucian

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma

Arhiepiscop si Mitropolit de Alba-Iulia si Fagaras

Sursa:http://www.bru.ro