„Marti 14 iunie, 2016, ora 10,30, în Cancelaria Episcopiei de Livorno, s-a dat citire decretelor de înfiintare a doua Parohii personale pentru credinciosii greco-catolici români si ucraineni, semnate de Episcopul Simone Giusti. Acest act canonic l-am putea numi istoric pentru Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica.
Cele doua Parohii vor avea un statut canonic de functionare particular, devenind Biserici parohiale: Parohia Greco-Catolica româna cu hramul „Nasterea Maicii Domnului’’ si Parohia Greco-Catolica ucraineana cu hramul „Sfântul Vladimir si Sfânta Olga”. Cele doua noi parohii vor avea o structura particulara, prevazuta de Codul Canoanelor, deoarece nu vor apartine unui teritoriu ca si altele, ci îsi vor extinde grija pastorala asupra tuturor credinciosilor români si ucraineni de rit bizantin, prezenti în Dieceza, în colaborare cu parohiile teritoriale.
La acest eveniment important, a luat parte, Parintele Marinel Muresan, sincel pentru Italia Centru (Emilia Romagna, Marche, Toscana, Umbria), Parintele Sician Valer, protopop de Toscana si Umbria, Parintele Ioan Rodina, preot de Pisa si noul paroh de Livorno, Parintele Vasile Orghici.
A fost alaturi de noi, în mod spiritual si Parintele Ioan Alexandru Pop, coordonatorul national, care, înaintea evenimentului ne-a telefonat, pentru as exprima bucuria, rugaciunea si multumirea, neputând fi de fata din motive bine întemeiate. Un rol important l-a avut si Parintele Gabriel Cornea, paroh de Castel Nuovo della Misericordia, care, s-a interesat de deschiderea acestei misiuni si a oferit cazarea pentru un timp destul de lung, Parintelui Vasile Orghici.
O multumire cu totul speciala o adresam Preasfintitului Virgil Bercea, implicat în mod intens si frecvent în acest proces constitutiv al misiunii si actualmente Parohie Personala, a doua din diaspora greco-catolica româna.