„La 40 de zile dupa Învierea din morti a Domnului Isus, crestinii sarbatoresc Înaltarea la cer, sarbatoare cunoscuta si sub numele de Ispas.

În Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Nicolae” din Oradea, Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a fost savârsita de Preasfintia Sa Virgil alaturi de un sobor de preoti. Cu prilejul acestei Sarbatori la Sfânta Liturghie au participat toti elevii Liceului „Iuliu Maniu” însotiti de profesorii lor, fiind ultima Liturghie solemna din anul scolar 2015-2016.

Preasfintia Sa Virgil în cuvântul adresat elevilor cu aceasta ocazie i-a îndemnat ca în perioada vacantei sa nu uite de cele trei lucruri care Isus le-a oferit apostolilor: „binecuvântarea: «Si pe când îi binecuvânta, S-a despartit de ei si S-a înaltat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare», Darul Sfântului Spirit: «Si când a sosit ziua Cincizecimii, erau toti împreuna în acelasi loc. Si din cer, fara de veste, s-a facut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, si a umplut toata casa unde sedeau ei … Si s-au umplut toti de Spiritul Sfânt si au început sa vorbeasca în alte limbi» si îndemnul de a vesti Cuvântul Evangheliei: «mergând, învatati toate neamurile».

La Sfânta Liturghie au fost pomeniti în aceasta zi toti eroii, ostasii si luptatorii români din toate timpurile si din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de lupta, în lagare si în închisori pentru apararea patriei si a credintei, pentru întregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului român. Ziua eroilor este o sarbatoare nationala, care prin decretul numarul 1693 din 4 mai 1920 s-a stabilit sa fie sarbatorita cu prilejul Înaltarii Domnului.

„Presarati pe-alor morminte, ale laurilor foi,
Spre a fi mai dulce somnul, fericitilor eroi.
Ridicati pe piramida nemurii, faima lor,
Scris în cartile de aur, cântecul nemuritor”.