„Ieri, 2 iunie 2016, la Blaj, orasul în care dascali au fost academicieni, Biserica Româna Unita cu Roma a sarbatorit împlinirea a 150 de ani de la fondarea Academiei Române. În onoarea acestei aniversari, Mitropolia Româna Unita cu Roma a lansat un volum omagial dedicat celor peste 40 de academicieni care, de-a lungul timpului, fie s-au nascut, au studiat sau au predat în micul oras de pe malul Târnavei.
Omagiul adus academicienilor Blajului a avut loc în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, începând cu ora 18:00.
La evenimentul prezidat de cardinalul Lucian Muresan, arhiepiscop major de Alba Iulia Fagaras, membru de onoare al Academiei, au luat parte Ionel Valentin Vlad, presedintele Academiei, Emil Burzo, presedintele filialei Cluj a Academiei, întregul Sinod al Bisericii Române Unite cu Roma, IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti, membru de onoare al Academiei Române.
Pentru a evoca personalitatile prezentate în cartea, publicata la Editura Buna Vestire, au luat cuvântul Ionel Valentin Vlad, presedintele Academiei, Emil Burzo, presedintele filialei Cluj a Academiei, prof. dr. Sorin Blaga, medic si prof. univ. dr. Ioan Buzasi. Momentul a fost precedat de o rugaciune la mormântul lui Timotei Cipariu, care a avut loc la ora 15:30. Seara s-a încheiat cu un concert sustinut de "Cantabile Quartet" din Cluj si de sopranele Alexandra Anusca si Raluca Câmpean.

Sursa:http://www.e-communio.ro