Blaj, 1-3 iunie 2016

Episcopii Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica, s-au reunit în sesiune sinodala ordinara între 1-3 iunie 2016 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major. Situatii concrete din viata preotilor, aspecte pastorale, administrative si canonice, procesul de beatificare al Episcopilor morti în faima de martiri sub regimul comunist si prezenta comunitatilor greco-catolice în diaspora, au fost temele dezbatute de Parintii sinodali. La lucrarile sinodale, sub presedintia Preafericitului Parinte Cardinal Lucian, au participat toti Episcopii greco-catolici din tara si de peste hotare.

În conformitate cu prevederile canonice si ale Statutului Sinodului, a fost ales Sinodul Permanent, din care fac parte Preafericitul Cardinal Lucian, Presedintele Sinodului, PSS Claudiu Lucian Pop si PSS Mihai Fratila. Totodata, a fost ales PSS Claudiu Lucian Pop în functia de Secretar al Sinodului, PSS Virgil Bercea în functia de Episcop responsabil pentru parohiile din diaspora, respectiv PSS Mihai Fratila în functia de Episcop responsabil pentru Colegiul Pontifical „Pio Romeno” din Roma .

Cu prilejul împlinirii a 150 ani de la întemeierea Academiei Române, membrii Sinodului au participat în dupa-masa zilei de joi 2 iunie 2016 la o Sesiune de comunicari în Catedrala Arhiepiscopala Majora „Sf. Treime” din Blaj.

Referitor la alegerile locale din 5 iunie 2016, Episcopii îi îndeamna pe credinciosi si pe toti oamenii de buna credinta sa-si exercite dreptul si responsabilitatea de a participa la vot, si totodata sa faca o alegere coerenta cu propria credinta. Toti cetatenii sunt îndemnati sa promoveze acele persoane care respecta valorile demnitatii umane, care sprijina familia si respecta viata înca din momentul conceperii ei si pâna la sfârsitul ei natural, si care pretuiesc pacea, morala crestina si creatia lui Dumnezeu. În exercitarea acestui drept constitutional si cetatenesc, nimeni nu trebuie sa se lase influentat de promisiuni sau avantaje materiale.

În aceste zile, membrii Sinodului au purtat în gândul si în rugaciunea lor întreaga Biserica din România si din lumea întreaga.

Urmatoarea Sesiune sinodala ordinara se va desfasura în intervalul 2-4 noiembrie 2016 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Notar