„CONFERINTA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligentei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucuresti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro

Bucuresti, nr. 68/11.05.2016

COMUNICAT DE PRESA

Pastoratia familiei si formarea tineretului, prioritati pentru episcopii catolici din România

Învatamântul catolic, pastoratia familiilor, initiativele comune ale Bisericii locale în Anul Sfânt al Milostivirii s-au aflat în centrul discutiilor episcopilor romano-catolici si greco-catolici din România, reuniti la Ciofliceni (Snagov) în perioada 9-11 mai 2016, în sesiune plenara de primavara a Conferintei Episcopilor catolici din România (CER). Lucrarile au fost gazduite de Episcopia Greco-Catolica „Sfântul Vasile cel Mare”, din Bucuresti, si s-au desfasurat la Manastirea Parintilor Carmelitani Desculti, de la Ciofliceni (Snagov). La deschiderea lucrarilor a participat si Excelenta Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nuntiu Apostolic în România.

În plenul lucrarilor, pe lânga temele amintite, episcopii au discutat despre Olimpiada nationala de religie catolica, subliniind, de asemenea, si necesitatea unei coordonari nationale a pastoratiei familiei. Referitor la apropiata Întâlnire Mondiala a Tineretului, de la Cracovia (Polonia), din 25-31 iulie a.c., episcopii si-au manifestat bucuria pentru participarea numeroasa a tinerilor catolici din România. Totodata, au discutat si despre organizarea pelerinajului comun al diecezelor si eparhiilor catolice din România la Roma, cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii.

De asemenea, episcopii au analizat incidenta codului fiscal asupra administratiei bunurilor Bisericii, trimitând în acest sens o scrisoare catre Ministrul Secretar de Stat al Secretariatului pentru Culte; au dat o declaratie cu privire la alegerile locale din 5 iunie 2016, în care îi îndeamna pe credinciosii catolici si pe toti oamenii de buna credinta sa-si exercite dreptul si responsabilitatea de a participa la vot: „Crestinii trebuie sa aiba un rol activ si esential în pastrarea si promovarea valorilor crestine proprii poporului nostru, si conforme cu învatatura Sfintei Scripturi si a Bisericii. Fiecaruia în parte si tuturor nu ne este indiferent cine ne reprezinta politic valorile si aspiratiile sociale”.

În dupa-amiaza zilei de marti, 10 mai a.c., episcopii au fost primiti de Presedintele României, Domnul Klaus Werner Iohannis. În seara aceleiasi zile, episcopii au celebrat împreuna Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala greco-catolica „Sfântul Vasile cel Mare”, din Bucuresti, iar apoi au fost primiti de Nuntiul Apostolic la sediul Nuntiaturii.

Conform statutului, presedintia CER este preluata de Eminenta Sa Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, iar episcopii membri l-au ales ca vicepresedinte pe Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti, ÎPS Ioan Robu, pentru un mandat de 3 ani. De asemenea, a fost ales un nou Consiliu permanent, format din Card. Lucian Muresan – presedinte CER, ÎPS Ioan Robu – vicepresedinte CER, PS László Böcskei – Episcop romano-catolic de Oradea, PS Vasile Bizau – Episcop greco-catolic de Maramures.

S-a stabilit ca urmatoarea sesiune ordinara a Conferintei Episcopilor Catolici din România sa se desfasoare la Oradea, la sediul Episcopiei Romano-Catolice, în perioada 26-28 septembrie 2016.

Conferinta Episcopala Româna îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si exprima unitatea Bisericii locale si comuniunea cu Urmasul lui Petru, Sfântul Parinte Papa Francisc.

Secretar general