Har si pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toti cei ce aduceti daruri si faceti bine întru sfintele noastre biserici si va aduceti aminte de cei saraci.

+ Virgil Bercea

Episcop

Dragi credinciosi,
Întrebarii tendentioase a „doctorului legii” Învatatorul raspunde cu o parabola, a carei semnificatie este foarte clara. Atât de clara în cât nu lasa loc de pretexte pentru a evada sau pentru a te sustrage de la acea porunca inderogabila care spune: „iubeste-ti aproapele”.
Cine este aproapele?
Sunt barbati si femei, copii, tineri si batrâni, pe care viata i-a doborât la pamânt într-un oarecare „Ierihon” al lumii sau pe care nedreptatea si alte situatii i-au privat de demnitatea lor.
Sunt oamenii raniti de societate, marginalizati, saraci, bolnavi în trup si adeseori bolnavi în suflet, disperati, care asteapta un gest sau un cuvânt care sa-i însanatoseasca si care sa le redea un pic de încredere.
Sunt acele persoane neplacute si inoportune ochilor nostri pe care le vedem pe cararile pasilor nostri.
Sunt acele persoane care se regasesc în spitale, în centre de primire si de recuperare, în centre de zi si în cantine sociale.
Sunt acele persoane în vârsta si singure, poate cu o oarecare bunastare, dar lipsite de speranta si de afectiune.
Sunt multi, si, adesea, nu avem placerea de a-i întâlni, dar sunt acolo, ba mai mult, sunt un gând a lui Dumnezeu care porunceste sa-i iubim si iubirea nu este usoara.
A-l iubi pe aproapele înseamna a-l primi, a-l asculta, a-l întelege, a cheltui un timp cu el, a-l stima si a te pune la dispozitia lui, în limita ta disponibila, evident, pentru a-l ajuta sa-si rezolve dificultatile sale de orice natura ar fi ele.
Iubirea nu este un sentiment care se exprima numai prin cuvinte si, de aceea, va îndemn, cu apostolul Ioan: „sa nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta si cu adevarul” (I Ioan 3,18).
Dragi credinciosi,
În spiritul acestei iubiri, Colecta speciala din anul acesta, are ca scop strângerea de fonduri pentru sustinerea ”aproapelui” nostru: 56 de copii si 70 de adulti vor servi, poate unica lor masa pe zi, 30 de vârstnici vor fi ajutati cu alimentele de baza, necesare supravietuirii lor, 85 de persoane vor putea sa faca un dus, odata pe luna si, 100 de familii vor primi un pachet de alimente. Prin urmare, tasul din data de 12 noiembrie 2017 va fi predat, de fiecare parohie, Asociatiei Caritas Eparhial Oradea în vederea sustinerii semenilor nostri.
În numele acestora, invocam binecuvântarea Cerului, asupra voastra si familiilor voastre.

Presedinte