„La îndemnul Sfântului Parinte Papa si cu binecuvântarea Preasfintitului Virgil Bercea, Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea a fost gazda pentru un moment de rugaciune, respectiv Calea Sfintei Cruci, la care s-au implicat tinerii din Oradea.
Ziua de 23 februarie 2018 a fost propusa ca zi de post si rugaciune în sprijinul locuitorilor din Congo si Sudanul de Sud, tari situate în Africa Centrala. Cei de acolo traiesc o realitate pe care noi nu ne-o putem nici macar imagina, realitate marcata de instabilitate, insecuritate continua si criza profunda. Cele doua tari sunt macinate practic de ani de zile de razboaie civile, tensiuni socio-politice, anarhie, saracie, masacre, executii, decapitari, atacuri armate sângeroase, agresiuni sexuale, copiii sunt recrutati în armata iar femeile sunt exploatate. Moartea este în elementul sau la fiecare pas. Cei care adera la crestinism risca pedeapsa cu moartea pentru apostazie.
Situatia actuala din Congo si Sudanul de Sud este comparabila cu cea din Siria si Yemen, acestea din urma primind însa mult mai multa atentie din partea lumii întregi. Practic prin post si rugaciune putem oferi cel mai eficient ajutor acestor nefericiti frati ai nostri. Avem încredere ca ceea ce pare imposibil pentru oameni, este cu putinta la Domnul.
În acest context, tineri de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Don Orione, Alegria, Oratoriul Sfânta Treime-Nufarul si Zileos au raspuns invitatiei, au fost prezenti, s-au rugat, au cantat si au citit meditatiile pe parcursul celor 14 statiuni din Calea Crucii.
Preasfintitul Virgil Bercea a laudat implicarea tinerilor si a propus ca rugaciunea în comun a acestora sa devina un motiv saptamânal de întâlnire si comuniune. Astfel, pentru vinerea viitoare acestia au primit o noua invitatie de a se întâlni la ora 17.00 la Biserica Greco-Catolica Duminica Tuturor Sfintilor, pentru a participa la Calea Crucii.