„Înfruntând frica, sute de crestini si musulmani pakistanezi s-au adunat luni, 28 martie 2016, seara, la intrarea în Parcul Gulshan-i-Iqbal din Lahore, la mica distanta de locul în care a avut loc atacul terorist în Duminica Pastelui, pentru a-i aminti cu o veghe cu lumânari pe cei peste 70 de morti si 300 de raniti. Multe dintre victime sunt femei si copii care se jucau în parc. Desi Jamaat ul Ahrar, o grupare talibana pakistaneza, a revendicat atacul care, spun ei, i-a tintit pe crestini, politia a confirmat moartea si ranirea multor musulmani.
Participantii la evenimentul de luni seara i-au amintit pe toti cei care si-au pierdut vietile si au intonat sloganuri împotriva celor care ucid si a sustinatorilor si finantatorilor lor. De asemenea, au facut în mod repetat apel la guvern nu doar sa vorbeasca împotriva terorismului ci sa faca ceva practic pentru a salva vietile oamenilor. Vorbind la întrunire, Abdullah Malik, presedintele Asociatiei Societatii Civile, s-a declarat „profund socat de pierderea de vieti pretioase”, si-a exprimat „solidaritatea cu victimele si cu familiile lor”, subliniind „esecul guvernului si al celor care sunt responsabili pentru securitate” în “a opri activitatile teroriste” si incapacitatea lor de „a-i opri pe cei care sunt implicati si direct sau indirect”.
Samson Salamat, presedintele miscarii multi-religioase Rwadari Tehreek, care promoveaza pacea si toleranta, a denuntat situatia tarii, în care “copiii sunt lipsiti de dreptul de a se juca si de dreptul la educatie din cauza lipsei de securitate si traiesc sub amenintare si teroare”. Imediat dupa atacul din parcul din Lahore, Rwadari Tehreek a facut apel la membrii sai si la societatea civila sa îi îndemne pe crestini si musulmani sa doneze sânge pentru ranitii aflati în spitalele din oras. Peter Jacob, director al Centrului pentru Dreptate Sociala, vorbind pentru AsiaNews, a aratat ca Talibanul, revendicând atacul din Lahore, doreste sa provoace guvernul în afirmatiile lui ca combate extremismul. „Crestinii sunt victimele acestei banale lupte pentru putere.”
Între timp, sute de extremisti islamici demonstreaza lânga parlamentul din capitala Pakistanului, Islamabad, cerând implementarea legii sharia si spânzurarea Asiei Bibi, o mama crestina condamnata la moarte pentru blasfemie, care asteapta de cinci ani recursul. Demonstratia a început la o luna dupa moartea lui Mumtaz Qadri, care a fost spânzurat pentru uciderea guvernatorului din Punjab, Salman Taseer, care dorea sa schimbe legea blasfemiei si sa ajute la eliberarea Asiei Bibi. Armata a crescut securitatea la închisoarea din Multan, unde se afla femeia, de teama unor încercari de a fi asasinata.
Sunil Malik, director al Fundatiei pentru Pace si Dezvoltare Umana, a facut apel la o mai mare implicare a armatei în combaterea terorismului, dar si la un angajament de eradicare a sectarismului în toate formele sale, „în manuale, în predicile din moschei, în dialogurile oficiale”. Joel Amir Sahotra, un politician crestin, a denuntat faptul ca “neglijenta guvernului în încercarea de a-si mentine puterea si sprijinirea elementelor religioase extremiste a adus o pierdere mare Pakistanului. Justitia a esuat în condamnarea persoanelor cunoscute pentru a se fi implicat în atacuri teroriste. Guvernul si justitia sunt sub controlul gruparilor religioase, deoarece nu iau niciodata masuri împotriva acestora, în ciuda faptului ca stiu ca au conspirat împotriva minoritatilor si pentru raspândirea sectarismului”.
Sursa:http://www.catholica.ro