„Fondatorul Comunitatii „Sant’Egidio”, domnul Andrea Riccardi a primit la Berlin „Premio Umanesimo”. Prestigioasa recunostinta, sub patronajul Ministrului de Externe german, Walter Steinmeier, se confera din anul 1998 de Asociatia germana de filologi ai limbilor antice, la fiecare doi ani, personalitatilor europene care au stiut sa îmbine cultura umanista cu actiunea civila.
Motivul conferirii acestui premiu, domnului Andrea Riccardi este faptul ca „acesta reprezinta în mod exemplar si înalt valorile europene de pace, solidaritate si a demnitatii umane, angajându-se în societate, pentru o lume mai buna”.
Ceremonia s-a desfasurat în Aula Magna a Universitatii din Berlin, în prezenta a numeroase persoane, Eminenta Sa Cardinalul Walter Kasper, în Laudatio a subliniat faptul ca „trebuie onorat Andrea Riccardi pentru umanismul sau, realizat dintr-o prietenie pacificatoare între popoare, culturi si religii”.
În discursul sau, domnul Andrea Riccardi a multumit pentru recunostinta primita si meditând asupra crizelor si provocarilor europene a mentionat „noi europenii nu putem pierde sensul aventurii umane. Aventura este risc, oboseala, cautare si speranta”