„Sfântul Parinte Papa Francisc a condus vineri seara la Coloseumul din Roma, Calea Sfintei Cruci în prezenta unei multimi de oameni care s-au rugat si meditat. La sfârsitul celor 14 statiuni, Papa Francisc a înaltat o rugaciune speciala. S-a oprit asupra terorismului si a traficantilor de arme, scotând în evidenta crucea „înaltata de surorile si fratii nostri ucisi, arsi de vii sau decapitati cu sabii barbare”, apoi crucea „de pe fetele copiilor, femeilor sau persoanelor speriati si terminati care fug din cauza razboaielor si a violentelor”

Episcopul Romei în rugaciunea sa la Celebrarea Rastignirii Fiului lui Dumnezeu aminteste si de „persoanele în vârsta abandonati de familiile lor”, de „copii înfometati si aruncati de catre societatea noastra egoista si ipocrita”. Si vorbind despre copii, mentioneaza si de pedofilia clericilor. Sfântul Parinte dedica cuvinte, de asemenea, si initiativelor unor tari europene, finalizate cu disparitia unor semne crestine: „O, Cruce a lui Cristos – înca te mai vedem astazi în cei care doresc sa te îndeparteze din locurile publice si sa te excluda din viata publica, în numele unei laicizari pagâne, sau în numele egalitatii pe care tu ne-ai învatat-o”.
Dar, în acelasi timp, Papa Francis arata ca crucea lui Hristos este vazuta „înca în oamenii buni si drepti, care fac bine fara a cauta aplauze si admiratia altora”, a „ministrilor credinciosi si umili care ilumineaza întunericul vietii noastre ca si lumânarile care se consuma gratuit pentru a ilumina vietile celor din urma”.

La sfârsit Sfântul Parinte cere Crucii lui Cristos darul de a ne învata ca: „zorii soarelui sunt cu mult mai puternici decât întunericul noptii”.