„În cadrul Liturghiei din seara zilei de Joia Sfânta, 24 martie 2016, Papa Francisc a spalat picioarele migrantilor, multi dintre ei fiind impresionati pâna la lacrimi de acest gest. Pontiful le-a spus ca în timp ce exista în lume unii oameni care cauta sa semene violenta, Isus ne arata calea spre unitate, fraternitate si pace. „Astazi, acum, când fac acelasi gest cu al lui Isus, spalând picioarele a 12 dintre voi, noi toti facem acelasi gest de fraternitate”.
„Suntem diferiti, suntem unici. Avem diferite culturi si religii, dar suntem frati si dorim sa traim în pace”, a spus Pontiful, adaugând: „Fiecare dintre voi are propria lui poveste. Multe cruci, multe dureri, dar si o inima deschisa care doreste fraternitatea”. Papa Francisc le-a vorbit celor 900 de migranti si refugiati gazduiti în prezent la Centrul de Primire pentru cei care solicita azil, din Castelnuovo di Porto, la aproximativ 30 km în afara Romei. Aproape toti vin din Africa Subsahariana. Papa a decis sa celebreze Liturghia Cinei Domnului la acest centru, dupa ce în anii anteriori a celebrat-o în închisori si într-un centru pentru persoane cu dizabilitati.
Aproape 900 de migranti si peste 100 de voluntari au participat la Liturghie. Majoritatea migrantilor de aici sunt musulmani, si dintre crestini, majoritatea sunt copti sau protestanti. În cadrul Liturghiei, Papa Francisc a spalat picioarele la 11 migranti si un voluntar. Dintre migranti, patru au fost tineri catolici din Nigeria, trei au fost femei copte din Eritreea, trei musulmani si, în fine, un tânar hindus din India. În timp ce lacrimile puteau fi vazute în ochii unora dintre barbatii si femeile carora Papa le-a spalat picioarele, o femeie a fost în mod deosebit emotionata. Ochii i-au fost plini de lacrimi cât timp Papa i-a spalat picioarele, dar a început sa plânga în hohote când el s-a întins sa îi atinga copilasul de cinci luni.
În predica sa, Pontiful a subliniat ca „actiunile vorbesc mai mult decât imaginile si cuvintele” si a indicat spre lectura evanghelica a zilei, de la Ioan, în care Isus spala picioarele discipolilor Sai înainte de a fi tradat de Iuda, care l-a vândut pe 30 de arginti. Papa a subliniat doua gesturi separate în pasaj, primul fiind „Isus care slujeste, care spala picioarele. El, care era Capul, spala picioarele celor care erau ai Lui, cei mai mici”. Al doilea gest a fost cel al lui Iuda, „care merge la dusmanii lui Isus, cei care nu doresc pace cu Isus, pentru a lua bani… doua gesturi”.
Papa Francisc a aratat ca cele doua gesturi sunt prezente si astazi. Unul vede persoane de diferite culturi si religii adunate împreuna. „Musulmani, hindusi, catolici, copti, evanghelici, dar frati. Fii ai aceluiasi Dumnezeu, care doresc sa traiasca în pace, laolalta.” Cu toate acestea, Papa a observat ca exista si gestul razboiului si al distrugerii, amintind de atacurile teroriste din 22 martie din Belgia. Acestea sunt exemple de „oameni care nu doresc sa traiasca în pace”, dar în spatele acelor acte, „asa ca în spatele lui Iuda, s-au aflat alti oameni”.
„În spatele lui Iuda s-au aflat cei care i-au dat bani pentru ca sa îl predea pe Isus. În spatele acelor acte (din Bruxelles), se afla fabricantii si traficantii de arme, care doresc sânge, nu pace, care doresc razboi, nu fraternitate.” Papa Francisc a pus din nou în contrast actiunea lui Isus, care a spalat picioarele, cu a lui Iuda, care si-a vândut prietenul pe bani. I-a încurajat pe fiecare dintre migranti ca, „în propriul lor limbaj religios”, sa se roage lui Dumnezeu „pentru ca aceasta fraternitate sa molipseasca lumea. Pentru ca sa nu existe cei 30 de arginti pentru a ne ucide fratii, pentru ca va exista întotdeauna fraternitatea si bunatatea.”
Sursa:http://www.catholica.ro