Creștinii din întreaga lume sărbătoresc timpul creației în perioada 1-4 octombrie iar data de 1 septembrie ca Ziua a Creației. Și în acest an, ca și în anii precedenți, CCEE și CEC salută această oportunitate și încurajează membrii bisericilor din Europa să recunoască aceste zile ca pe o ocazie de a sărbători bogăția credinței noastre.

Timpul creației își are rădăcinile în credința creștină. Creația este un dar a lui Dumnezeu pentru umanitate și pentru toate ființele vii, de aceea este responsabilitatea noastră să-l păstrăm ca administratori buni și de încredere dar și ca slujitori fideli ai lui Dumnezeu. „Al Domnului este pământul cu tot ce este pe el, lumea și cei ce o locuiesc” (Ps. 24: 1).

Papa Francisc în Enciclica „Laudato Si”, a subliniat că „provocarea urgentă de a ne proteja casa comună include preocuparea de a uni întreaga familie umană în căutarea dezvoltării durabile și integrale”. În același timp, el a făcut un apel puternic „pentru a reînnoi dialogul despre modul în care construim viitorul planetei. Avem nevoie de o confruntare care ne unește pe toți, pentru că ne preocupă mediul înconjurător, dar și rădăcinile umane care ne afectează pe toți”.

În mod similar, unul dintre teologii de frunte ai timpului nostru, Juergen Moltmann, a lămurit că „astăzi adversarul teologic este nihilismul practicat în relațiile noastre cu natura” și a cerut „un discernământ cu Dumnezeu care este prezent în creație prin intermediul Spiritului Sfânt”, un discernământ care „poate duce bărbații și femeile la reconciliere și pace cu natura „.

Sărbătoarea Zilei Creației și a Timpului Creației are o dimensiune ecumenică semnificativă. Sărbătorind aceste zile ne aducem aminte de propunerea regretatului Patriarh Ecumenic Dimitrios I din 1989. De atunci, ideea Timpului Creației și a spiritului ecumenic a fost confirmată în continuare în Adunările ecumenice europene organizate în comun de CCEE și CEC, de la Basel (1989) prin Graz (1997) la Sibiu (2007).

În acest an, pandemia COVID-19 a dezvăluit cât de profund este interconectată lumea. Ne-am dat seama mai mult ca niciodată că nu suntem izolați unul de celălalt și că condițiile privitoare la sănătatea și bunăstarea umană sunt fragile. Impacturile pandemiei ne obligă să luăm în serios nevoia de vigilență și condiții de viață durabile pe întreg pământul. Acest lucru este foarte important atunci când se ia în considerare distrugerea mediului și amenințarea schimbărilor climatice.

Vă invităm să sărbătorim Timpul Creației din acest an sub titlul de Jubileu pentru pământ. Conceptul Jubileului este înrădăcinat în Biblie și subliniază faptul că trebuie să existe un echilibru corect și durabil între realitățile sociale, economice și ecologice. Lecția jubileului biblic ne arată nevoia de a reechilibra sistemele vieții, afirmă nevoia de egalitate, dreptate și durabilitate, afirmă nevoia unei voci profetice în apărarea casei omului.

Invităm toți păstorii și creștinii, parohiile, comunitățile ecleziale și fiecare persoană de bună voie, să acorde atenție Timpului creației și să o trăiască într-un spirit ecumenic, uniți în rugăciune și acțiune.

 

Rev. Christian Krieger, Președintele CEC

Cardinal Angelo Bagnasco, Președintele CCEE

 

Traducere: Eugen Ivuț