„Starea de orbire a spiritului nu îngaduie o buna vedere. Tentatiile încetoseaza ochii sufletului si duc la miopia ochilor inimii. Sa ne redobândim vederea pentru ca viata nu depinde ce ceea ce se poseda! Acest îndemn, rostit de papa Francisc a fost adresat de pontif vineri dupa-amiaza (4 martie), în timpul celebrarii penitentiale desfasurata în Bazilica Sfântul Petru, cu prilejul initiativei "24 de ore pentru Domnul". Desfasurata în întreaga lume, initiativa s-a dorit un îndemn de a descoperi Sacramentul Reconcilierii în timpul Postului Mare.

Atragând atentia asupra efectelor devastatoare ale orbirii spirituale, Sfântul Parinte a spus ca cine pierde vederea inimii, nu mai reuseste sa distinga ceea ce este esential în viata, ramânând cu privirea fixata doar pe ceea ce este superficial.
Papa Francisc: "Câte nu sunt oare tentatiile care au forta de a ne încetosa privirea inimii, facând-o sa devina mioapa? Cât este de superficial si de gresit sa credem ca viata depinde de ceea ce se poseda, de succes, de admiratia celor din jur; [cât este de superficial si de gresit sa credem] ca economia este alcatuita doar din profit si din consum; ca dorintele personale trebuie sa prevaleze asupra responsabilitatii sociale! Daca privim doar la propriul Eu, devenim orbi, fara viata, aplecati asupra noastra, lipsiti de bucurie si de libertate. Ce urât lucru… ."
Doar apropierea lui Isus ne ajuta sa întelegem ca stând departe de El ne simtim privati de ceva important, de acea lumina binevoitoare care ne îndeamna sa nu ramânem închisi în starea de obscuritate generata de orbirea spirituala. Prezenta lui Isus ne ajuta sa simtim nevoia de a fi mântuiti, aceasta trebuinta marcând începutul vindecarii sufletesti.
Referindu-se la timpul special pe care-l traim, la Jubileul Milostivirii, la celebrarea penitentiala Sfântul Parinte ne-a îndemnat sa renuntam la tot ceea ce îngreuneaza parcursul nostru spre Domnul, îndemnându-i totodata pe pastorii spirituali la o atentie sporita, pentru a fi în masura sa auda strigatul, deseori ascuns, al acelora care vor sa-l întâlneasca pe Domnul:
Papa Francisc: "Acest Jubileu al Milostivirii este o perioada favorabila pentru merge în întâmpinarea Domnului, pentru a cunoaste iubirea Sa si a ne întoarce la El din toata inima… sa aruncam tot ceea ce ne împiedica sa fim sprinteni în mersul spre El, fara teama de a renunta la tot ceea ce ne da siguranta, la cele de care suntem legati; sa nu ramânem asezati; sa ne ridicam, sa regasim statura noastra spirituala, în picioare, cu demnitatea de fii iubiti care stau în picioare în fata Domnului pentru a fi priviti în ochi de El, pentru a fi iertati si recreati. Poate ca în prezent, cuvântul care ajunge la inima noastra este acelasi de la creatia omului: 'Ridica-te. Dumnezeu ne-a creat în picioare. Ridica-te!'"
"Avem datoria de a revedea acele comportamente care, câteodata, nu-i ajuta pe ceilalti sa se apropie de Isus; orarele si programele care nu vin în întâmpinarea nevoilor reale ale acelora care ar vrea sa mearga sa se spovedeasca", a mai spus Sfântul Parinte evidentiind ca, daca regulile omenesti ajung sa valoreze mai mult decât dorinta de iertare, "astfel de comportamente rigide ar putea tine credinciosii la distanta fata de bunatatea lui Dumnezeu".
Atragând atentia asupra necesitatii de a nu diminua exigentele Evangheliei, papa Francisc a spus ca nu trebuie sa se riste zadarnicirea dorintei de împacare cu Tatal, caci dorinta Lui este de a-si vedea fiul întors acasa:
Papa Francisc: "Suntem trimisi sa inculcam curaj, sa sustinem si sa conducem la Isus. Noi avem misiunea de a fi doar însotitori, pentru ca întâlnirea cu Domnul sa fie personala, intima, iar inima sa se poata deschide cu sinceritate si fara teama fata de Mântuitorul. Sa nu uitam: doar Dumnezeu actioneaza în fiecare persoana. Evanghelia ne relateaza ca este El cel care se opreste si se intereseaza de orb; este El cel care cere sa-i fie adus; este El cel care-l asculta si îl vindeca. Noi, pastorii sufletesti, am fost alesi pentru a suscita dorinta convertirii, pentru a fi instrumente care faciliteaza întâlnirea, pentru a întinde mâna si a da dezlegarea facând astfel încât milostivirea sa sa fie vizibila si operativa; pentru ca orice barbat si orice femeie care vine sa-si marturiseasca pacatele sa gaseasca la scaunul de spovada un tata, un tata care-l asteapta, un tata care-l iarta."

Sursa:http://ro.radiovaticana.va