„În perioada februarie – martie 2016 preotii Eparhiei Greco-Catolice de Oradea au participat la o serie de cursuri de formare permanenta. Acestea s-au desfasurat pe parcursul a trei zile în patru locatii, dupa cum urmeaza :
– Zalau – 10 – 12 februarie 2016 : Vicariatul Simleului
– Carei – 16 – 18 februarie 2016 : Vicariatul Careiului
– Stâna de Vale – 22 – 24 februarie 2016 : Vicariatul Beiusului
– Oradea (1Mai)- 29 februarie – 03 martie 2016 : Vicariatul Oradiei
Tematicile abordate au vizat probleme de maxima actualitate si importanta pentru viata parohiilor si îmbunatatirea activitatii preotilor la nivelul comunitatilor pe care le pastoresc: administrarea parohiilor si gestiunea financiara, notiuni de Leadership (concept, abordare psihologica si personologica) si comunicare (public speaking). Este pentru prima data când acest gen de cursuri de formare continua a preotilor se organizeaza la nivelul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea. Aceste vor continua cu o noua sesiune în perioada mai-iunie 2016 când vor fi dezvoltate doua module practice pentru partea de gestiune financiara a parohiei si comunicare în situatii conflictuale, la care se va adauga un curs de omiletica, psihologia amvonului si catehizarea vârstelor.
Acest demers este rezultatul concret al unui proiect initiat si fundamentat de Parintele Antoniu Chifor – vicar responsabil cu preotii al Episcopiei de Oradea, cu binecuvântarea Preasfintitului Virgil Bercea, Episcop de Oradea. Referentii cursurilor au fost Parintele conferentiar universitar doctor Eugen Jurca din Timisoara si domnul Palas Iulian – economist, expert contabil si consultant fiscal – membru al Bisericii noastre din Satu Mare. Scopul declarat al acestor cursuri este acela de a contribui la dezvoltarea si eficientizarea întregii activitati a preotilor în comunitatile pe care le pastoresc, si în special în ceea ce priveste administrarea patrimoniala si a activitatilor specifice ca premisa de eficientizare a întregii munci pastorale.
Desfasurarea cursurilor a constituit totodata un bun prilej pentru membrii clerului de a clarifica o serie de probleme de natura administrativa cu care se confrunta acestia si comunitatile în teritoriu; o posibilitate de a socializa si de a spori coeziunea de grup, de a întari legaturile de solidaritate cu ceilalti preoti din protopopiatele de care apartin si nu numai. De asemenea, desfasurarea cursurilor a permis o mai buna comunicare pe verticala în relatia parohie-protopopiat-conducere eparhie, fluxul informational fiind de real folos în proiectarea viitoarelor actiuni pe linie de organizare si desfasurare a cursurilor de formare continua a pastorilor de suflete. Aceste cursuri de formare permanenta a clerului au fost sprijinite financiar de Organizatiile Renovabis si Kirche in Not din Germania.