„Cerne, Doamne, linistea uitarii
peste nesfârsita suferinta,
seamana întinderi de credinta
si sporeste roua îndurarii.
Rasadeste, Doamne, dragostea si crinul
în ogorul napadit de ura
si asterne peste munti de zgura
linistea, iertarea si seninul.
Fragment din Ruga- Corneliu Coposu

Si pentru al paisprezecelea an consecutiv, micul sat cu nici 300 de case s-a umplut de lume – de la oficialitati, politicieni si câtiva jurnalisti (mai putini în acest an), la partizani, care nu s-au sfiit nici acum sa dea glas ideilor marete pentru care Iuliu Maniu a platit cu viata în urma cu 63 de ani. Supranumit de localnici „Sfinxul de la Badacin”, Iuliu Maniu este înca viu în memoria satenilor, care îl vad si acum urcând Dealul Tarinii, interesându-se de soarta învataceilor, construind scoala ce-i poarta astazi numele, facând planuri pentru ridicarea unei biserici si, mai presus de toate, luptând pentru drepturile tuturor românilor.
„Salvati Istoria Nationala! Salvati Casa lui Iuliu Maniu!”
Slujba religioasa este oficiata de noua ani încoace în biserica pe care Iuliu Maniu o dorea construita pe mosia lui, undeva deasupra scolii finantate tot de el. Nu a mai apucat sa-si vada visul împlinit, însa oameni cu sufletul mare au dus la capat ceea ce a fost întrerupt în 1947, iar biserica e, acum, exact asa cum omul Iuliu Maniu a reusit sa o vada doar cu ochii mintii. Sfânta Liturghie a fost celebrata de catre parintele vicar general al Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco Catolica, de Oradea, parintele vicar foraneu al Silvaniei, Gheorghe Turcas, parintele protopop al Simleului, Nicolae Bodea alaturi de parintele paroh greco-catolic al Badacinului, Cristian Borz si soborul de preoti, împreuna cu corul Bisericii din Ieud, Maramures, fiind urmata de Parastasul pentru familia Maniu.
Suficient de mare pentru credinciosii locului, biserica a fost neîncapatoare astazi, iar lumea a stat si afara si a ascultat slujba în tacere. Au venit mai multe oficialitati si aici ar putea urma o lista cu nume, functii si institutii. O miscare fluida, în val, un murmur usor si toti cei prezenti au participat la ridicarea parastasului familiei Maniu. Mai târziu, cei care înca nu au vazut muzeul de la demisolul Bisericii Greco-Catolice, dedicat marelui om politic, cât si cei care au dorit sa-l revada, au avut posibilitatea sa se opreasca în fata exponatelor si sa citeasca explicatiile sau pur si simplu sa se uite pe îndelete la costumele populare, la obiectele care au apartinut distinsului om sau la fotografiile care înfatiseaza familia Maniu, în diferite ipostaze.
În cadrul simpozionului „Salvati Istoria Nationala! Salvati Casa lui Iuliu Maniu!” cei prezenti, care au umplut muzeul pâna la refuz, au asistat la expunerea dr. Marin Pop, care a vorbit despre oratorul Iuliu Maniu, din perspectiva lui Corneliu Coposu, si la expunerea dr. Dan Deac, despre Împaratul Caracalla la Porolissum si inscriptia romana de la Badacin, care s-a dovedit una interesanta si care a reusit sa elucideze povestea placii misterioase din peretii verandei Casei Iuliu Maniu.
Cristian Borz a lansat editia a doua mult îmbunatatita a cartii „Monografia satului Badacin si a familiei Maniu”
În cadrul simpzionului a avut loc si lansarea celei de-a doua editii, revizuite si adaugite, a cartii pr. Cristian Borz, „Monografia satului Badacin si a familiei Maniu”, volum aparut în colectia monografii a Editurii „Caiete Silvane” a Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj. Cu aceasta ocazie Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, care a avut si initiativa tiparirii acestei noi editii, a apreciat volumul ca fiind unul exhaustiv.
„O noua editie a Monografiei satului Badacin si a familiei Maniu se impunea nu doar din pricina epuizarii primei editii, ci si din alte considerente(…). Doresc sa le ofer cititorilor nu doar o retiparire, ci o lucrare mai bine întocmita si completata. Fac precizarea ca în prezenta editie s-au introdus si unele subcapitole si capitole noi, iar altele chiar înlocuiesc într-o forma mai buna pe cele din editia precedenta. Tot la adaugiri mentionam ca la Anexe apar noi documente, scrisori, diplome, fotografii, note, informatii etc. Notam, de asemenea, ca ilustratia a fost completata si ea, acolo unde s-a apreciat a fi necesar, iar bibliografia a fost îmbogatita cu noi lucrari. Cu toate acestea structura, în general, a ramas cea initiala. Sper ca noua editie, revazuta si adaugita, însotita de aceste precizari si lamuriri, va fi de folos tuturor celor interesati de istoria locala a satului Badacin, precum si de cea a familiei, care l-a dat României pe unul dintre cei mai mari oameni de stat, Iuliu Maniu.” Pr. Cristian Borz.
Bilant de campanie- stadiul lucrarilor de reabilitare a Casei Iuliu Maniu
Si pentru ca la sfârsitul acestei luni se va împlini un an de la demararea campaniei publice „Salvati Istoria Nationala! Salvati Casa lui Iuliu Maniu!”, initiata de publicatia Salajul Pur si Simplu, pr. Cristian Borz a facut si o trecere în revista succinta a tot ce înseamna aceasta campanie pentru Casa Memoriala Iuliu Maniu, campanie în care s-au implicat români de pretutindeni, din care majoritatea sunt oameni simpli, care au înteles ca fiecare leu e important si au donat care cât au putut si nu o data, ci de mai multe ori, fiind români de peste hotare care au donat si de zece ori. Si ca sa o spunem pe cea dreapta si sa dam Cezarului ce-i a Cezarului daca nu ar fi început aceasta campanie în al 12-lea ceas, iar românii, oameni simpli, nu ar fi sarit la strigatul de ajutor al campaniei, astazi casa ar fi zacut deja la pamânt, într-un morman de caramida, praf si moloz, pentru ca într-una din noptile trecute s-a prabusit unul din zidurile frontale ale casei. Dar pentru ca românii simpli au pus mâna de la mâna, si cu banii strânsi, în toamna s-a intervenit si s-au facut lucrari de subzidire a fundatiei, iar saptâmâna trecuta s-au facut lucrari de întarire a peretilor, zidul care a cazut a putut fi ridicat partial înapoi, fara sa traga dupa el întreaga casa.
Cum am mai spus-o, la fel ca un bulgare de zapada, caruia îi dai drumul de pe un deal si cu cât se rostogoleste mai mult, cu atât se face mai mare, campania odata lansata a angrenat în drumul ei oameni simpli,mai ales oameni simpli, dar si câtiva oameni cu functii, oameni cunoscuti, oameni foarte cunoscuti, institutii, asociatii, fundatii, mass media locala, regionala si nationala.
În momentul în care a demarat aceasta campanie publica, Casa Memoriala „Iuliu Maniu“, a devenit a tuturor românilor, pentru ca doar ei mai pot face ceva, dupa ce timp de peste15 ani proiectul de reabilitare a casei a batut la sute de usi, a ajuns pe sute de mese, a fost pus în cap de lista, ca si prioritate la Ministerul Culturii, a facut subiectul a sute de articole de ziar, stiri si emisiuni de radio si TV, care nu au avut niciun ecou concret.
În finalul simpozionului, în cadrul caruia au avut loc mai multe luari de cuvânt a celor prezenti, s-a intonat cântecul Ruga a lui Cornelui Coposu într-o interpretare mai personala a lui Dionis Oros si Eduard Man, membrii ai grupului de tineri „Urmasii lui Maniu.“
În continuare, cadre didactice si elevi din Pericei si Badacin au depus o coroana de flori la Monumentul Eroilor din Badacin, în coordonarea prof. Maria Borz, dupa care oamenii locului si toti cei prezenti au fost invitati la un program artistic pe scena Caminului Cultural în interpretarea corului „Dealul Tarinei” din Badacin, Grup Folk, a grupului de elevi ai Scolii „Iuliu Maniu” Badacin, si a grupului folcloric din Ieud, Maramures.
Cerne, Doamne, linistea uitarii
peste nesfârsita suferinta,
seamana întinderi de credinta
si sporeste roua îndurarii.”
Amin!
Sursa:http://www.salajulpursisimplu.ro