„„Comitetul de initiativa pentru promovarea propunerii legislative a cetatenilor privind revizuirea articolului 48, alineatul 1, din Constitutia României” a propus un proiect de modificare a Constitutiei României care defineste casatoria, în sensul precizarii explicite ca familia se întemeiaza pe casatoria liber consimtita între un barbat si o femeie, nu între soti, asa cum este acum.

Initiativa este exercitata în temeiul art. 150 din Constitutie. Proiectul de lege, expunerea de motive si avizul Consiliului Legislativ au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 883, pe data de 25 noiembrie 2015.
Aceasta initiativa vizeaza doar schimbarea definitiei familiei astfel: "Familia se întemeiaza pe casatoria liber consimtita între un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si îndatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".
Termenul „soti” este deschis interpretarilor în contextul international din ultimii ani. De aceea, pentru a proteja si sprijini nasterea si cresterea generatiilor viitoare, consideram ca acesta trebuie înlocuit cu formularea din initiativa noastra legislativa. Potrivit învataturii Sfintei Scripturi si a principiilor moralei crestine, familia, întemeiata pe casatoria dintre un barbat si o femeie, este relatia interumana ce asigura mediul propice nasterii, cresterii si educatiei generatiilor viitoare. Familia este locul în care valorile si traditiile societatii sunt transferate copiilor, iar traditiile si valorile românesti au, la baza lor, familia întemeiata pe casatoria între un barbat si o femeie.

Rolul primordial pe care familia l-a avut de-a lungul istoriei poporului român are nevoie de protectia noastra, a tuturor, în fata tendintelor societatii moderne de a-i diminua importanta. Familia reprezinta mai mult decât iubirea dintre soti, are o structura publica cu functii juridice, cu reguli si roluri sociale. Toate acestea, pe termen lung, asigura dezvoltarea optima si continuitatea societatii. Pentru noi, românii, familia nu este „un stil de viata”, ci este legata fundamental de credinta dintotdeauna a poporului român.

Comitetul de initiativa este format din 16 membri apartinând cultelor: ortodox, romano-catolic, greco-catolic, baptist si penticostal. Numele membrilor sunt: Nadia Tataru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sisu, Vlad Mirita, Mihaela Manuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Calin Diaconu, Pavel Chirila, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negrut, Mircea Tudor.

Initiativa de revizuire se bucura de sprijinul cultelor din care membrii comitetului de initiativa fac parte si este promovata de „Coalitia pentru Familie”, o miscare civica fara personalitate juridica, independenta de orice partid politic si neafiliata confesional, deschisa celor care împartasesc valorile familiei.

Coalitia pentru Familie,

Comitetul de implementare local Bihor

Presedinte: Moise Letea

Pentru contact si detalii: www.coalitiapentrufamilie.ro; email: leteamoise@yahoo.com; mobil:0726.343.964