„Biologia sintetica: proiecteaza viata fara riscuri? Grupul de lucru COMECE care se ocupa de Etica Cercetarii si Medicinii a publicat un punct de vedere asupra Biologiei Sintetice.
Biologia sintetica consta în proiectarea componentelor si sistemelor biologice care nu exista în natura si reproiectarea elementelor biologice existente.
Biologia sintetica ar putea avea curând aplicatii industriale în domeniul sanatatii, energiei, mediului înconjurator si al agriculturii.
Aceasta noua tehnologie aduce asteptari mari si unii oameni de stiinta o vad ca pe o revolutie industriala a secolului nostru.
Biologia sintetica va avea ca rezultat achizitia unei mari puteri de manipulare a organismelor vii care ridica întrebari etice profunde. Multi alti factori necunoscuti ramân. Opinia COMECE cere evaluarea corecta a beneficiilor reale, dar si a consecintelor cu riscurile lor.
Opinia COMECE defineste domeniul de actiune al cercetarii si aplicatiile sale industriale. Se discuta apoi, printre altele, despre implicatiile etice ale acestei tehnici de „creare a vietii”, beneficiile si riscurile pe care le implica, problematica responsabilitatii, precum si nevoia de dialog între stiinta si societate.