Cu deosebita ocazie în care Catedrala noastră a devenit ,,un loc al bucuriei şi al întâlnirii în jurul altarului”, aşa cum ne transmitea prin cuvântul invitaţiei pentru deschiderea Noului An Pastoral 2022 – 2023 Preasfinţitul Virgil, încă de vineri seara, 14 octombrie 2022, pentru a o imita pe Sfânta Maria, ,,care a pornit şi s-a dus în grabă” (Lc 1,39), conform motto-ului din acest an, s-a întrunit Comisia de Tineret a Eparhiei Greco-Catolice de Oradea la Seminarul Teologic Greco-Catolic.

Au fost alături de membrii Biroului Pastoral tinerii responsabili din protopopiate, însoţiţi de îndrumătorii lor, preoţi, persoane consacrate si profesori responsabili cu pastoraţia tineretului. Scopul a fost acela de a-i încuraja, de a-i motiva şi a-i îndruma pe tinerii implicaţi, încât aceştia să găsească calea şi să răspundă nevoilor pastorale ale Bisericii noastre, să susţină într-un mod cât mai bun nobila activitate la care s-au angajat, aceea de a aduce Cuvântul în lumea atât de schimbătoare a zilelor noastre.
Au fost trecute în revistă acţiunile propuse tinerilor la nivel eparhial, prin Calendarul de activiităţi pastorale, iar pentru a exprima provocările şi demersurile desfăşurate la nivel de protopopiat, reprezentanţii acestora au avut ocazia de a transmite tuturor părerile, propunerile, intenţiile şi acţiunile lor.

Tema de gândire pe care au primit-o tinerii a fost următoarea: ce aţi propune pentru ca şi alţi tineri să vină la activităţile propuse de voi?
După întrunirea din Aulă, a urmat mult-aşteptata cină, prin grija Părintelui Eduard Roman, timp în care Preasfinţitul Virgil Bercea a ţinut să-i salute pe tineri şi să stea de vorbă cu aceştia.
În continuare, înainte de culcare, cu toţii au fost invitaţi să facă o plimbare prin centrul oraşului, cu atât mai mult cu cât Piaţa Unirii a găzduit festivități și petreceri de Ziua Orașului Oradea în această perioadă.
În dimineaţa de 15 octombrie 2022, când Eparhia de Oradea a sărbătorit începutul noului An Pastoral, după micul dejun, tinerii împreună cu îndrumătorii lor s-au deplasat la Catedrala ,,Sfântul Nicolae”, pentru o repetiţie înainte de Sfânta Liturghie.
În încheierea Sfintei Liturghii, celebrare care a oferit tuturor celor prezenţi un prilej de binecuvântată comuniune, Comisia de Tineret s-a prezentat în fața Preasfințitului Virgil Bercea, a soborului de preoți ai eparhiei noastre și a tuturor celor prezenți, pentru a rosti în mod solemn angajamentul pe care și-l iau pentru a duce în lume Cuvântul, devenind ,,instrumente de bucurie în mâna Domnului”.
Preasfințitului Virgil i-a felicitat pe tineri pentru implicarea lor și le-a oferit în dar, în mod foarte sugestiv, un pergament pe care era imprimată Rugăciunea Sfântului Francisc, ca o sursă de inspirație pentru acțiunile viitoare.

După agapa din curtea liceului, la care au fost invitați toți cei prezenți, a urmat ultima sesiune de lucru a Comisiei de Tineret, când Părintele Popa Paul, director al Biroului Pastoral, i-a încurajat pe tineri în legătură cu activitățile pe care fiecare protopopiat urmeză să le propună concret și să le desfășoare în ultima parte a acestui an calendaristic, arătându-le cum o bună funcționare a lucrurilor necesită un efort susținut și subliniind cât de important este în ziua de astăzi un angajament în fața lui Dumnezeu:
Părintele Popa Paul și Doamna Ramona Dragoș, responsabil al Biroului Pastoral, le-au cerut tinerilor să fie cu tot sufletul aproape de îndrumătorii lor, pentru a putea desfășura activități rodnice în Grădina Domnului. De-asemenea, tinerii au promis că se vor ocupa în fiecare dintre protopopiate de grupurile de Whatsapp, prin intermediul cărora să poată colabora mai ușor și chiar să invite noi colegi.
Mulțumim pe această cale tuturor tinerilor pentru implicarea și pentru gingășia sufletului lor deschis spre fapte bune!

Laura Ologu
Biroul Pastoral