„Seminaristii Eparhiei de Oradea au participat, duminica 17 ianuarie 2016, la Sfânta Liturghie celebrata în biserica greco-catolica „Sfânta Familie” din Zalau, pe care o pastoreste cu bucurie parintele protopop Valeriu Parau. Cu ajutorul bunului Dumnezeu, noi, seminaristii, împreuna cu formatorii: parintele rector Anton Cioba, fratele vicerector Florin Bode si parintele spiritual Anton Rus, am facut aceasta vizita pentru a cunoaste realitatile locale ale bisericii noastre si pentru a-i cunoaste si a ne ruga împreuna cu credinciosii nostri.
Fiind într-un numar destul de mare, deplasarea s-a facut cu un autocar. Pornirea a fost duminica dimineata la ora 7.00, iar la 9:20 am ajuns în fata bisericii din Zalau, unde ne-a întâmpinat parintele protopop. Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a început la ora 10.00, protos fiind pr. rector, iar concelebranti au fost preotii Valer Parau, Vasile Aciu, Ciprian Robotin, Anton Rus si Florin Muresan. Liturghia a fost animata de catre seminaristi, iar în calitate de dirijor l-am avut pe colegul nostru, dl. Viorel Badiceanu.
În cadrul Liturghiei, s-a citit Evanghelia din Duminica a 29-a dupa Rusalii (Cei 10 leprosi, Lc 17,12-19). Cuvântul de învatatura a fost tinut de catre pr. Anton Cioba, care ne-a vorbit despre scorul ridicat pe care l-a avut nerecunostinta în detrimentul recunostintei 9-1, în cazul celor 10 leprosi, adresând tuturor celor prezenti invitatia sublima pe care ne-o face Isus – aceea de a fi recunoscatori în viata pentru tot ce primim, element necesar unui echilibru sufletesc.
Dupa terminarea slujbei, am fost invitati de parintele protopop la o agapa frateasca ce a avut loc în casa parohiala unde ne-am simtit foarte bine.
Înainte de a ne întoarce spre casa, am vizitat Gradina Botanica „Vasile Fati” din Jibou. Cu acest prilej, am admirat nu numai o parte din plantele expuse, ci si câteva animale: acvarii cu pesti, pasari, porci mistreti si caprioare. Dupa vizita la gradina, am poposit la biserica greco-catolica din Jibou. Aici am fost primiti de pr. paroh Ioan Balea care ne-a prezentat un scurt istoric al parohiei si ne-a vorbit despre arhitectura iesita din comun a bisericii.
Îi multumim parintelui protopop Valeriu Parau pentru primirea facuta. Ne-am bucurat de faptul ca am putut aduce împreuna marire si lauda lui Dumnezeu, pentru ca Isus spune: „unde sunt doi sau trei, adunati în numele Meu, acolo sunt si Eu în mijlocul lor” (Mc 18,20).