COMUNICAT

Sesiunea ordinara de toamna a

Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma,

Greco-Catolica

Blaj, 9-11 noiembrie 2015

În perioada 9-11 noiembrie 2015 s-au desfasurat la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major, lucrarile sesiunii ordinare de toamna ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.

La lucrarile sinodale, sub presedintia Preafericitului Parinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major, au participat toti Episcopii greco-catolici din tara si de peste hotare.

Printre temele dezbatute pot fi amintite: celebrarea Anului Jubiliar al Milostivirii, formarea seminaristilor, procesul de beatificare al Episcopilor greco-catolici morti în faima de martiri sub regimul comunist, salarizarea personalului clerical si neclerical, precum si chestiuni de ordin canonic, liturgic si administrativ. Totodata, au fost abordate chestiuni legate de prezenta comunitatilor greco-catolice române în diaspora.

În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare si de functionare al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Sinodul Episcopilor, îi încredinteaza Preafericitului Parinte Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major si Presedinte al Sinodului Episcopilor, misiunea de Cancelar Major al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Universitatea Babes-Bolyai.

Cu prilejul împlinirii a 10 ani de la ridicarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, la rangul de Arhiepiscopie Majore, Episcopii sinodali au participat în dupa-masa zilei de luni 9 noiembrie 2015 la vernisajul expozitiei „De la Episcopie la Arhiepiscopia Majora”, iar marti 10 noiembrie 2015, la vernisajul de pictura monumentala „Smigelschi si Blajul”, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.

Urmatoarea Sesiune Sinodala ordinara se va desfasura în intervalul 1-3 iunie 2016 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Sinodul Episcopilor îi reuneste pe toti Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, din România si din afara granitelor tarii, reunindu-se în sesiune ordinara de doua ori pe an, primavara si toamna.

Notar