„În Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Nicolae” din Oradea, a avut loc în Duminica a III-a a Postului Mare, Întâlnirea Eparhiala a Familiilor. Familiile venite de pe întreg cuprinsul Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea, s-au adunat în curtea Liceului „Iuliu Maniu” de unde au pornit în procesiune spre Catedrala „Sfântul Nicolae”, însotiti de catre preoti parohi, parintii Mihai Vatamanelu si Mihai Tegzes, organizatorii acestei Întâlniri Eparhiale a Familiilor si de catre Preasfintia Sa Virgil Bercea.

Duminica a III-a a Postului Mare, are o rânduiala mai aparate, Biserica cinstind într-un mod aparte Sfânta Cruce. Asadar înainte de Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie, Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, purtând Crucea, care continea o bucata din Sfânta Cruce pe care a fost rastignit Mântuitorul, a oferind spre cinstire Sfânta Cruce credinciosilor prezenti.

În cuvântul de învatatura adresat celor prezenti, Preasfintia Sa Virgil a subliniat importanta familiei constituita dintr-un barbat si o femeie, precum si încercarile prin care trece institutia familiei în zilele noastre. Preasfintia Sa a subliniat originea divina a familiei, ea fiind „instituita de catre Dumnezeu, dupa modelul Sfintei Familii”. De asemenea ierarhul a amintit faptul ca: „fiecare dintre noi provenim dintr-un loc în care credem ca familia este un sacrament. Ce lucru extraordinar este ca barbatul sa fie ca si Cristos Capul Bisericii, iar femeia ca si Maria, cea care ofera iubirea”.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, prin punerea mâinilor si prin rugaciune, Preasfintia Sa a hirotonit patru diaconi. Noii candidati la treapta diaconiei, au fost prezentati Preasfintiei Sale Virgil de catre parintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore si Ioan” si de catre parintele Cristian Sabau, parintele spiritual al Seminarului. Parintilor neo-hirotoniti: Orest Nichita, Muste Gheorghe, Matei Marius si Mirel Demian, Preasfintia Sa Virgil, le-a adresat îndemnul de a purta crucea pentru a întelege demnitatea la care au fost chemati si sfintenia acestui sacrament al hirotonirii.

La sfârsitul Sfintei Liturghii, toti credinciotii alaturi de preoti si de Preasfintia Sa au îngenuncheat si s-au rugat pentru pace si buna întelegere în familii.
Amintim deasemenea faptul ca tuturor credinciosilor prezenti, parintele Mihai Tegzes la începutul Sfintei Liturghii le-a explicat icoana dedicata Familiei crestine, icoana care reproduce Sfânta Familie din Nazaret – opera a lui Marko Rupnik – care a fost emblema Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Milano, iar de atunci a ramas ca si icoana oficiala a Întâlnirilor mondiale dedicate Familiilor. La sfârsitul Sfintei Liturghii, parintele Mihai Vatamanelu a prezentat o conferinta cu titlul: Pastele lui Cristos este pentru soti „Calea Daruitoare”, urmata de un moment de discutii alaturi de Preasfintitul Parinte Episcop Virgil.

*
Parintele diacon Orest Nichita s-a nascut la data de16.09.1964, la Vaslui. Clasele primare le face la Scoala generala nr. 23 (Titu Maiorescu ) din Iasi între anii 1970-1974. Clasele gimnaziale si liceul le face la Liceul „Dimitrie Cantemir” Iasi – promotia 1982. Urmeaza apoi cursurile Facultatii de Mecanica – profil „Masini termice” – absolvind în anul 1988. Între anii 2009-2013 urmeaza cursurile Facultatii de Teologie Greco-Catolica, din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” a Departamentului Oradea, urmate de cursurile de master în perioada 2011-2013. Parintele Orest Nechita este casatorit.

Parintele diacon Muste Gheorghe, s-a nascut în anul 1965, este casatorit si are cinci copii si apartine de Parohia „Sfânta Familie” Zalau. În perioada 1980-1984 este elev al Liceului Industrial nr 1 din Zalau. Urmeaza cursurile Facultatii de Teologie Greco-Catolica. din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” a Departamentului Oradea, în perioada 2009-2013; iar cursurile de master în perioada 2013-2015.

Parintele diacon Matei Marius Vasile, este nascut în anul 1967, este casatorit având un copil, apartinator tot al Parohiei „Sfânta Familie” din Zalau. În perioada 1982-1986 este elev al Liceului de matematica-fizica din Zalau. În perioada 1987-1992 urmeaza cursurile Facultatii de Stiinte Economice din Cluj iar mai apoi în perioada 2009-20013 cursurile Facultatii de Teologie Greco-Catolica. din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” a Departamentului Oradea, urmate de cursurile de masterat în perioada 2013-2015.

Parintele diacon Mirel-Mihai Demian s-a nascut în data de 7 februarie 1987 la Negresti-Oas, judetul Satu-Mare. Între anii 2001-2005 a fost elev al Liceului Teoretic Negresti-Oas. Dupa absolvirea liceului a urmat cursurile Facultatii de Sociologie si Psihologie, specializarea Antropologie, din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. În perioada 2008-2012 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Greco-Catolica, departamentul Oradea, din cadrul Universitatii ,,Babes-Bolyai”, nivel licenta si master între 2009-2011. Dupa terminarea studiilor în tara a absolvit un Master în Liturgica la Institutul Pontifical Oriental din Roma, fiind alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno. Actualmente este doctorand în cadrul Institutul Pontifical Oriental din Roma. Este casatorit din 30 august 2015.