„Anul Sfânt al Milostivirii si Sinodul despre Familie în dezbaterile de la Sesiunea Plenara a Conferintei Episcopilor catolici din România.
Pregatirea, inaugurarea si organizarea Anului Sfânt al Milostivirii, pariciparea si mesajul pentru Sinodul Episcopilor despre Familie, ca si situatii concrete legate de Olimpiada de Religie, organizarea nationala a Pastoratiei Tineretului, activitatea de caritate a Bisericii – inclusiv în contextul urgentei create de refugiatii veniti în Europa – au fost teme discutate de episcopii romano-catolici si greco-catolici reuniti la sediul Eparhiei Greco-Catolice Lugoj, în perioada 21-23 septembrie a.c., în Sesiunea Plenara de toamna a Conferintei Episcopilor catolici din România (CER).
Viata Bisericii Catolice va fi marcata începând cu data de 8 decembrie de Anul Sfânt al Milostivirii, convocat de Papa Francisc. Dorinta de a facilita accesul tuturor credinciosilor la darurile acestui Timp Sfânt, ca si aceea de unitate si uniformitate, au motivat discutile episcopilor, care au decis si organizarea unui pelerinaj national la Roma în acest An Sfânt.
În acelasi spirit a fost abordata tematica Sinodului Episcopilor despre Familie, din luna octombrie, de la Roma, unde Conferinta Episcopilor va fi reprezentata de PS Petru Gherghel, iar Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de PS Mihai Fratila.
Pentru o mai buna organizare a Pastoratiei Tineretului, în cadrul Comisiei pentru Laici a CER, s-a decis constituirea unui Oficiu de Coordonare Nationala a Pastoratiei Tineretului în România. Acest Oficiu, aflat sub presedentia PS Virgil Bercea, va fi condus de Pr. Felix Roca, din Dieceza de Iasi, si va avea în componenta alte doua persoane.
Biserica Catolica din România ia act de complexitatea fenomenului migrator din ultima perioada, care a ridicat multe probleme în tarile din jurul nostru. Acest exod, cu diferentierile sale inevitabile, fie ca este vorba de fugari, refugiati sau imigranti, cere si din partea comunitatii catolice din România multa atentie. În spiritul propus si de Sfântul Parinte Papa Francisc, credinciosii catolici sunt sensibili fata de suferintele acestor oameni, pentru care se roaga, si se pregatesc sa raspunda cu promptitudine, în cazul în care va fi nevoie, sa acorde ajutor imediat. Biserica Catolica are deja traditie în ajutorarea refugiatilor si la nivel local prin organismele sale de caritate sau dedicate în mod specific refugiatilor si migrantilor, cum e Organizatia Caritas, Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati (JRS) sau diferite comunitati calugaresti.
În sedintele de lucru, episcopii au abordat si alte teme din viata Bisericii, cum ar fi pastoratia în spitale, apararea Catedralei Sfântul Iosif din Bucuresti, învatamântul catolic, ora de religia în scoala si Olimpiada de Religie – pentru aceasta din urma sperându-se în organizarea unui eveniment comun pentru elevii catolici de limba româna, maghiara si germana –, încheierea anului dedicat Vietii Consacrate si altele.
În fiecare zi episcopii au împartasit momente de rugaciune comuna si au avut ocazia sa se întâlneasca cu credinciosii si autoritatile locale la celebrarile liturgice de la Catedrala Greco-Catolica din Lugoj, Sanctuarul Marian de la Scaius si biserica parohiala romano-catolica din Lugoj. Urmatoarea sesiune plenara a CER va avea loc în perioada 9-11 mai 2016, la Bucuresti.
Conferinta Episcopilor din România îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si exprima unitatea Bisericii locale si uniunea intima cu urmasul lui Petru, Sfântul Parinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de doua ori pe an în sesiune ordinara, primavara si toamna.
Secretar general