„Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco catolic de Oradea, a vizitat saptamâna trecuta Manastirea Surorilor „Preasfintei Inimi” din Zalau cu ocazia Anului Vietii Consacrate, care se va încheia pe 02 februarie 2016.
„SURORILE PREASFINTEI INIMI”
Maria Schininà, fondatoarea Congregatiei s-a nascut la Ragusa (în Sicilia), la 10 aprilie 1844 într-o familie nobila, cu sanatoase principii crestine si morale. Si-a petrecut adolescenta având preocuparile vanitoase ale lumii din care provenea: moda, dansul, muzica profana si luxul, în toate acestea cautând sa exceleze. Pâna la 21 de ani, tânara Maria nu s-a evidentiat printr-o viata spirituala deosebita; cu toate acestea, însa, nu era nici indiferenta religios.
Pierderea tatalui a fost pentru Maria un moment de reflectie asupra vietii ei, asupra vanitatilor lumii. A început sa simta o profunda nemultumire sufleteasca si s-a hotarât sa renunte la obiceiurile „înaltei societati”. A început sa se îmbrace simplu si sa mearga în cele mai defavorizate cartiere ale orasului sa slujeasca, cu multa dragoste, bolnavii si saracii. Le vorbea copiilor si adultilor lipsiti de educatie religioasa; catehiza taranii, muncitorii si intelectualii si propovaduia Vestea cea buna chiar si la închisoarea din oras.
Maria se îndragosti de Cristos si îi dedica toata viata ei, slujindu-i pe cei în nevoi. A initiat, pentru prima oara în Ragusa, „Apostolatul Rugaciunii”, raspândind cu mare înflacarare cultul Sfintei Inimi a lui Isus.
Dupa moartea mamei ( 1884), îndemnata de o voce interioara, în timpul rugaciunii, voce pe care Maria o aude stând în fata unei icoane a Preasfintei Inimii a lui Isus: „Asculta-i pe preotii mei”, cere sfatul Arhiepiscopului La Vechia. Îndemnata de acesta, la 9 mai 1889, împreuna cu cinci tinere, a înfiintat Congregatia Surorilor Sfintei Inimi a lui Isus. Aceasta Congregatie si-a raspândit activitatea caritativa la toate categoriile sociale.
Maria Schininà a murit la 11 iunie 1910 la Ragusa, dupa o lunga suferinta. Trupul ei, ramas intact se odihneste într-o biserica devenita loc de pelerinaj. A fost beatificata de Sfântul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea, la 4 noiembrie 1990.
Activitatea caritativa a Surorilor Sfintei Inimi a lui Isus se desfasoara azi pe patru continente si consta în ajutorarea spirituala si materiala a tuturor celor nevoiasi, în implicarea în diversele activitati parohiale, în educarea si îndrumarea tineretului etc.
CARISMA CONGREGATIEI
Carisma specifica a Surorilor Sfintei Inimi a lui Isus este “Iubire si Reparare” si consta în iubirea neconditionata fata de Sfânta Inima, izvorul bunatatii si al milostivirii, care le îndeamna sa-si ofere în întregime viata lui Dumnezeu, Bisericii si fratilor aflati în nevoie, vazând în ei pe Isus marginalizat si dispretuit. Pentru a repara ofensele pe care le primeste Inima divina din partea oamenilor, Maria Schinina s-a daruit pe sine, precum Domnul nostru Isus si-a dat viata pentru mântuirea tuturor. Ajutarea celor în nevoi, îngrijirea celor bolnavi cu trupul si cu sufletul si împiedicarea savârsirii oricarui pacat de moarte era misiunea sa cotidiana si îndatorirea pe care au mostenit-o fiicele sale. Ca si Maria Schinina la fel si fiicele sale lupta pentru a face cunoscuta iubirea Inimii lui Cristos si pentru “a duce Inima lui Dumnezeu în inima oamenilor si inima oamenilor la Inima lui Dumnezeu”, raspunzând invitatiei Lui: “Veniti la Mine toti cei osteniti si împovarati si eu va voi da odihna”, veniti sa va adapati la izvorul Inimii mele.
PREZENTA SI ACTIVITATEA LA ZALAU
Misiunea surorilor Sfintei Inimi a lui Isus în România a început în septembrie 1997 când, la cererea Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcop de Oradea, au fost trimise la Zalau 3 surori.
În prezent în comunitatea surorilor Sfintei Inimi a lui Isus din Zalau sunt prezente 4 surori si o novice: Superioara – Sr. Rowena Maria Hernandez, Sr. M. Cornelia Muresan, Sr. M. Loredana Toma, Sr. M. Livia Ceava si novicea Sr. Andreea Avram. La început, locuind într-un apartament, activitatea surorilor a fost redusa la diferite activitati pastorale: cateheze si vizite la domiciliu.
Din toamna anului 2004, odata cu deschiderea actualei case, activitatea surorilor s-a extins. Aici functioneaza din acelasi an o gradinita cu program prelungit acreditata în anul 2012 unde surorile si alti colaboratori se ocupa de educatia copiilor prescolari (3-6 ani).
O componenta de o importanta majora în formarea copiilor si tinerilor, ca viitori membri responsabili ai societatii, o constituie educatia religioasa. Astfel, surorile desfasoara o bogata activitate pastorala colaborând cu cele doua parohii greco-catolice din oras prin cateheze, oratorii, grup de rugaciune, pregatirea pentru prima împartasanie.
Vizitarea bolnavilor si a batrânilor fie la domiciliu, fie acasa, ajutorarea saracilor a facut parte din viata surorilor de la bun început, ele oferindu-le acestora un imens sprijin material si spiritual.
O deosebita atentie este acordata raspândirii devotiunii catre Preasfânta Inima a lui Isus – nesecat izvor de iubire si de iertare – încurajând familiile si tinerii sa se consfinteasca Inimii lui Isus.