„În noaptea de 18 septembrie, Parohia „Sfintii Trei Ierarhi” din Beius a fost gazda traditionalei „Nopti de veghe”, acelei nopti petrecute în totalitate în rugaciune si cânt de lauda aduse lui Dumnezeu. Intentiile acestei „Nopti de Veghe” sunt urmatoarele: unitatea crestinilor, dobândirea pacii în inimi, în familii si în întreaga lume; protejarea vietii de la conceptie si pâna la moartea naturala, si nu în ultimul rând, ispasirea pacatelor persoanelor consacrate si ale lumii întregi, iar pe lânga acestea se adauga intentiile personale ale credinciosilor care participa. Crestini din întreg vestul tarii (Timisoara, Arad, Cluj-Napoca, Reghin, Gherla, Satu-Mare, Baia-Mare, Oradea, Simleul-Silvaniei, Zalau, Stei s.a.) s-au reunit în rugaciune în acest centru spiritual si cultural istoric. Acesti credinciosi, alaturi de miile de ascultatori ai Radio Maria au oferit efortul, renuntarile si rugaciunile lor la intentia Sfintei Fecioare Maria, pentru obtinerea de haruri de la Fiul Sau, Isus.
Programul spiritual a debutat cu recitarea Rozarului de lumina de catre copiii de la oratoriul „Episcop Ioan Suciu” cu asistenta surorilor Minime ale Reginei Purgatoriului, congregatie cu o prezenta misionara si pastorala valoroasa de 18 ani în comunitatea locala. Glasurile lor angelice, acompaniate la pian de profesorul Boldis, i-au încântat pe cei prezenti. Drumul fiind anevoios, grupurile de pelerini au fost asteptate pâna la ora 19, moment în care rugaciunea a fost încoronata cu retrairea supremei Jertfe rascumparatoare al Mântuitorului nostru prin celebrarea Sfintei Liturghii. Liturghia a fost celebrata de preotii Zima Zorel (protopop si paroh de Beius), Slobodnic Iosif (Beius), Ghiurca Emil (Stei), Bota Mircea (Ioanis), Bota Marius (Pocola), Oprea Ionut (Petrani), Erdeli Ioan (Prisaca), Taichis Marius (Dragoteni), Salajan Dumitru (Sudrigiu), Rostas Marcel (Baita), Craciun Sorin (Oradea) si Simonca Mihai (Baia Mare) sositi cu credinciosii pelerini din parohiile lor. Credinciosii, asemenea iudeilor din Evanghelia zilei, au avut bucuria de a primi învatatura Domnului si de a fi hraniti cu Sfintele Sale Taine. E nevoie de astfel de momente cu Isus, pentru a putea trai deplin si sfânt prezentul trecând dincolo de pustiul ce ne ameninta.
Trairea centrata pe Euharistie a continuat prin Binecuvântarea euharistica si procesiunea în jurul bisericii cu Sfântul Sacrament al Euharistiei, celebrate de parintele Slobodnic Iosif.
Adorându-L pe Isus, comunitatea a privit spre Cea care îi este mereu alaturi: Maica Sa Preasfânta. Ea a fost invocata si laudata prin cântarea rugaciunii Paraclisului prin celebrarea de catre parintele Erdeli Ioan.
Sentimentul puternic religios nu poate sa ramâna fara roade, fara o implementare în concretul cotidian, alfel ar fi o bucurie desarta si trecatoare; fericirea trairii în credinta a fost prezentata printr-o marturie personala a Sorei Antonella din Beius: o iubire fata de Cristos, izvorâta dintr-o privire asupra crucifixului care atârna pe peretele camerei sale, o iubire traita prin consacrarea propriei vieti, prin rugaciune si prin grija fata de semeni, dar mai ales fata de sufletele celor din Purgator.
Dupa Sfânta Liturghie, de la ora 23, celebrata de parintele Jitaru Anton, paroh romano-catolic de Beius, alaturi de parintele Chisarau din Timisoara, a urmat Adoratia Sfintei Euharistii. Prin meditatia sustinuta de parintele Emil Ghiurca în timpul adoratiei, respectiv cu acompaniamentul angelic al corului de tineri ai Parohiei „Maria – Regina Pacii” din Timisoara, credinciosii au fost alaturi de Isus, ca alteori si dincolo de secole, apostolii în miez de noapte alaturi de Învatatorul lor.
Agapa frateasca oferita de enoriasii parohiei gazduitoare alaturi de Reuniunea mariana locala a fost o ocazie nu doar de hranire trupeasca ci si de legaturi amicale si mici planuri pastorale.
Rozarul de durere condus de parintele Simonca si Calea Crucii celebrate de parintele Slobodnic asistat prin proiectii din filmul Patimile lui Isus, de împreuna-slujitorul sau local, parintele Zorel au izvorât lacrimi de pocainta si angajamente de reparare a raului savârsit si dorinta facerii de bine.
Liturghia de dimineata a oferit ocazia primirii lui Isus, prin Trup si Sânge, în sufletele curatate si înnobilate prin pocainta si rugaciune.
Rozarul de marire, condus de parintele Marius Bota, a încheiat aceasta noapte înaltând sufletele pline de speranta spre Domnul si Maica Sa din gloria cereasca.
Dupa multumirile adresate tuturor celor care au contribuit material si spiritual la desavârsirea acestei nopti, dupa reoferirea acestei nopti la intentiile specifice, nu în ultimul rând, si dupa un angajament de a duce lumina, iubire si speranta fiecare acolo unde se reîntoarce, „Noaptea de veghe” s-a încheiat.
… iar Isus, privind multimile prin ochii preotilor Sai, „i-a slobozit” (citat din pericopa evangheliei zilei – Mc 8,9).