„În al X-lea an de activitate, Asociatia Caritas Eparhial Oradea, a inaugurat astazi, 17 septembrie 2015, un bloc cu 10 apartamente, destinate familiilor tinere, fara posibilitati financiare. Constructia blocului a început în urma cu 1 an iar finantarea a fost asigurata integral de Associazione Chiese del”Est Onlus, prin presedintele sau Don Antonio Rossi. Blocul este rezultatul proiectului arhitectural al domnului Octavian Muth, executarea constructie a fost încredintata firmei SC ABED NEGO SRL si diriginte de santier fiind domnul Victor Tamas.
Scopul blocului DAR este acela de a sprijinii tinerii care au crescut în sistemul de protectie a copilului si doresc sa îsi întemeieze o familie, sa primeasca un sprijin si sa poata face acest lucru. Multi dintre acesti tineri amâna momentul întemeierii unei familii pe motiv ca nu au unde sa locuiasca. Lipsa locuintei este o problema si în mentinerea unui loc de munca.
Ceremonia de sfintire a blocului a fost celebrata de PSS Virgil Bercea, Episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea avându-i alaturi pe vicarul responsabil cu laicii parintele Antoniu Chifor, pe protopopul de Oradea, parintele Gavril Buboi si pe parintele Ioan Craciun, spiritual al Asociatiei Caritas Eparhial Oradea. Dupa sfintirea apartamentelor, pr. Olimpiu Todorean, în calitate de presedinte al Asociatiei Caritas Eparhial Oradea, a prezentat scopul social al acestei constructii noi, acela de a sprijini tinerii proveniti din sistemul de protectie al copilului si familiile. Este o alta modalitate prin care Caritas Eparhial Oradea raspunde nevoilor comunitatii, pe lânga serviciile oferite în cadrul Centrului Social Maria Rosa (inaugurat în 2011, si unde în cantina sociala în care manânca zilnic 50 de persoane fara adapost, dusurile sociale deschise persoanelor care locuiesc pe strada sau în conditii improprii si nu au unde sa faca un dus, centrul de zi pentru copii care sprijina elevii proveniti din familii sarace sa faca fata exigentelor scolare) si a Centrului de Îngrijire la Domiciliu.
Pe lânga cele 10 apartamente, la parterul blocului va functiona si un magazin de haine second hand (firma de economie sociala înfiintata în acest an de asociatie) si un spatiu destinat tot familiilor dar, mamelor în special, pentru schimb de haine de copii.
Pr. Olimpiu a înmânat apoi cheia de la primul apartament, primei familii de tineri care va locui aici si care va fi si sprijin pentru ceilalti (formata dintr-un asistent social si viitorul administrator al cladirii).
Totodata, la aceasta sfintire, a fost înmânata, de catre PSS Virgil Bercea, Crucea Eparhiala, domnului Victor Tamas, dirigintele de santier.
La ceremonie au participat pe lânga reprezentanti ai diferitelor institutii si ONG-uri active în domeniul social din Judetul Bihor, d-nul Claudiu Pop, prefectul Judetului Bihor, d-na Florica Chereches, deputat si d-na Arina Mos, director ASCO si reprezentant pe aceasta cale a Primariei Municipiul Oradea.
Acestia au salutat realizarea acestui bloc destinat tinerilor lipsiti de sprijinul familiei si eforturile depuse de Asociatia Caritas Eparhial Oradea de a-i sprijini pe cei aflati în nevoie din comunitate.
Ceea ce face Caritas Eparhial, ceea ce face biserica prin Caritas nu este altceva decât ceea ce ne îndeamna Mântuitorul, ceea ce ne îndeamna Sfântul Parinte. Ceea ce facem noi este ceea ce spunea Maica Tereza de Calcutta: o picatura într-un ocean. Dar daca aceasta picatura ar lipsi nu ar exista oceanul. O facem cu toata daruirea pentru orasul nostru, pentru credinciosii nostri si pentru toti cei care au nevoie, netinând cont ca trebuie sa fie doar greco-catolici fiind o opera facuta pentru comunitatea din Oradea. Virgil Bercea, episcop.
Ceea ce faceti dumneavoastra, ceea ce face asociatia pentru Oradea este mai mult decât o picatura este un suvoi si nu doar i o picatura în oceanul lucrurilor bune care se întâmpla în orasul nostru, în judetul nostru si pentru aceasta eu personal, si sunt convins ca sunt multi ca mine, va multumim cu tot respectul si toata consideratia si cred ca este un exemplu pe care trebuie sa-l urmam fiecare dintre noi. Claudiu Pop, prefect.
Sunt onorata sa fiu prezenta aici, alaturi de dumneavoastra. Multumesc Caritas Eparhial, inclusiv în numele municipiului Oradea, a domnului primar Ilie Bolojan, în numele institutiei pe care o reprezint pentru tot ceea ce faceti pentru comunitatea din Oradea, fiind convinsa ca vom avea si pe mai departe o buna colaborare cu Caritas Eparhial. Va oferim tot sprijinul si va cerem si sprijinul dumneavoastra pentru ca avem de învatat unii de la altii. Arina Mos, director ASCO.
Ma bucur ca am reusit sa ajung pentru ca am un respect deosebit pentru Asociatia Caritas Eparhial, pentru tot ceea ce fac pentru a raspunde nevoilor comunitatii noastre. Sunt multi oameni în jurul nostru care sufera, care nu au o locuinta, care nu au mâncare, care nu au haine, si sunt multi mai multii cei care nu au parte de o vorba buna, de o încurajare de o mângâiere, de o binecuvântare si dumneavoastra, cei care sunteti fie angajati, fie oameni din partea bisericii, fie voluntari la Caritas Eparhial, stiu ca aveti foarte multa dragoste, multa întelegere si multe vorbe bune de daruit. Va multumesc pentru ca reusiti în continuare sa aduceti foarte mult si sa investiti în acest oras minunat pe care îl iubim cu totii. Florica Chereches, deputat
La final, toti cei prezenti au fost invitati sa vada apartamentele si mai apoi sa serveasca din bunatatile pregatite în cantina sociala a asociatiei.
Sursa:http://www.caritaseparhial.ro

Director executiv