„În perioada 22-25 august 2015, s-a desfasurat la Presov, în Slovacia, prima întâlnire a responsabililor si formatorilor seminarelor greco-catolice din Europa. Cu acesta ocazie au participat invitati din Germania, Ucraina, Ungaria si România, cu speranta ca, în viitor, acest orizont sa fie cât mai larg si îndreptat spre toate seminarele greco-catolice. Au participat Pr. Oleksandr Petrynko, rectorul Colegiului Oriental din Eichstätt – Germania, Pr. Thomas Kremer, vicerectorul aceluiasi colegiu, Pr. Ihor Boyko, rectorul Seminarului Greco-catolic din Lviv – Ucraina, Pr. Mikhaylo Lesiv, vicerectorul Seminarului din Lviv, Pr. Soltesz Janos, rectorul Seminarului din Nyregyhaza – Ungaria, Pr. Miklos Verdes, prefect al aceluiasi seminar, rectorul Seminarului din Uzhgorod – Ucraina, Pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului din Oradea, Florin Bode, vicerectorul Seminarului din Oradea, împreuna cu gazdele noastre Pr. Miroslav Dancak, rectorul Seminarului din Presov, Pr. Iozef Urvinitka, vicerectorul Seminarului din Presov, precum si ceilalti formatori ai seminarului.
Cele patru zile, bogate si diversificate, s-au desfasurat dupa urmatorul program: Sâmbata 22.08 – sosirea invitatilor, participarea, împreuna cu Ps. Jan Babyak, Arhiepiscop si Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din Slovacia si PS John Stephen Pazak, episcopul comunitatii greco-catolice slovace din Canada, la consacrarea noii biserici de lemn din Lutina, o asezare aflata la circa 30 de kilometri de Presov si unde activeaza o importanta comunitate greco-catolica din Slovacia.
Duminica 23.08 – în dimineata zilei am participat la liturghia solemna din aceeasi localitate, cu ocazia sarbatorii Adormirea Maicii Domnului, celebrata de Înalt Preasfintitul Jan Babyak, împreuna cu PS John Stephen Pazak, IPS Kocsic Fülöp, Mitropolitul Arhieparhiei de Hajdúdorog – Ungaria, PS Peter Rusnák episcop de Bratislava, PS Milan Chautur, episcop eparhial de Košice, dupa care am luat prânzul si am facut o scurta vizita a bazilicii. Dupa întoarcerea la Presov, a avut loc cina, în timpul careia fiecare rector de seminar a facut o scurta prezentare a seminarului pe care îl reprezinta.
Luni 24.08 – în cursul diminetii a avut loc plecarea spre Litmanova, un important centru de pelerinaj marian al Eparhiei de Presov, unde la ora 10.30 a avut loc Sfânta Liturghie. Dupa prânz, au avut loc cele doua conferinte propuse de organizatori: Paternitatea spirituala în Biserica antica, sustinuta de Pr. Marko Durlak, unul dintre parintii spirituali ai seminarului din Presov si Formarea sotiilor viitorilor preoti, sustinuta de Juraj Terek, prefect al Institutului Teologic International din Trumau – Austria, la sfârsitul carora au avut loc discutii si alte interventii pe aceste teme.
Marti 25.08 – dupa Sfânta Liturghie de la orele 7.15, am vizitat cladirea Curiei Episcopale din Presov, însotiti fiind de IPS Jan Babyak, care ne-a facut si o scurta prezentare a istoriei si situatiei Bisericii Greco-Catolice din Slovacia. În final, toti cei prezenti am fost însotiti de catre PS Milan Lach, episcop auxiliar de Presov si de catre Pr. Peter Sturak, decanul Facultatii de Teologie din Presov, într-o scurta vizita a cladirii universitatii recent renovate.
Cu acordul unanim al participantilor, s-a hotarât ca urmatoarea întâlnire de acest gen sa se desfasoare anul viitor în perioada 24-27 august, în România, la Oradea.